Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
SOLUNUM SİSTEMİ İkinci Düzey ANA 513 1 8.00 8.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Sağlık Bilimleri ile ilgili 4 yıllık bir Fakülte veya Yüksekokulu bitirmiş olmak
Eğitimin Dili Türlçe
Koordinatör PROF. DR. HARUN ÜLGER
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. HARUN ÜLGER
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Yüz Yüze
Dersin Amacı Solunum sistemini oluşturan solunum yolları ve solunum organının (akciğerlerin) makroskopik yapısını, yerini, komşuluklarını ve diğer sistemlerle ilişkilerinin kavranması
Dersin Tanımı Solunum Sistemi Anatomisi

Dersin İçeriği
1 Genel bilgi ve solunum sisiteminin gelişimi
2 Burun anatomisi
3 Burun boşluğunun anatomisi
4 Paranasal sinuslar
5 Ağız boşluğu ve pharinx anatomisi
6 Larynx anatomisi
7 VİZE SINAVI
8 Trachea ve bronchus’ların anatomisi
9 Pleura ve Mediastinum anatomisi
10 Akciğerlerin genel anatomisi ve komşulukları
11 Akcigerlerin lobları ve segmentleri
12 Solunum ve solunum kasları
13 Akciğirlerin fonksiyonel anatomisi
14 FİNAL SINAVI
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Dersin sonunda öğrenciler, solunum sistemi ile ilgili anatomik terminolojiyi öğrenir
2 Öğrenciler solunum sistemini oluşturan organlar hakkında bilgi sahibi olur
3 Öğrenciler solunum organları arasındaki anatomik ilişkileri öğrenir
4
5
6
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2 Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3 Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4 Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5 Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6 Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7 Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8 Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9 Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10 Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 30 30
Ara sınavlar 0 0 0
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 14 2 28
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 40 40
Yarıyıl sonu sınavı 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     196
AKTS     8.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   0
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   100
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Arıncı K., Elhan A. Anatomi. Cilt 1-2, 3. baskı, Güneş Kitabevi, Ankara, 2001.
Yardımcı Kaynaklar Arıncı K., Sobotta, İnsan Anatomisi Atlası. Cilt 1-2. Atlas Tıp Kitapçılık Ltd. Şti. Ankara, 2000.

Ders İle İlgili Dosyalar