Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
DÜNYA MUTFAKLARI İkinci Düzey BES 102 1 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA ÇALAPKORUR
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı
Dersin Veriliş Şekli Anlatım, Tartışma
Dersin Amacı Türk mutfağı ve dünya mutfakları ile ilgili temel bilgileri kazandırmak.
Dersin Tanımı Dünya mutfaklarına ilişkin hazırlama ve pişirme yöntemlerini ve dünya mutfaklarından örnekleri içerir.

Dersin İçeriği
1 Amaç ve hedefler, ders süreci ve değerlendirme hakkında bilgilendirme
2 Fransız Mutfağı
3 İtalyan Mutfağı
4 Alman Mutfağı
5 Hint Mutfağı
6 Çin Mutfağı
7 Türk Mutfağı
8 Ara Sınav
9 Meksika Mutfağı - İspanya Mutfağı
10 İspanya Mutfağı
11 Avustralya Mutfağı - İngiliz Mutfağı
12 Japon ve Kore Mutfağı - Rus Mutfağı
13 Lübnan Mutfağı - Portekiz Mutfağı
14 Amerikan Mutfağı
15 Genel değerlendirme ve tartışma
16 Final sınavı
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Bu dersin sonunda öğrenciler, farklı ülkelerin mutfak kültürlerinin tarihçeleri hakkında bilgi sahibi olurlar.
2 Bu dersin sonunda öğrenciler, farklı ülkelerin genel beslenme alışkanlıkları hakkında bilgi sahibi olurlar.
3 Bu dersin sonunda öğrenciler, farklı ülkelerin öğün düzeni hakkında bilgi sahibi olurlar.
4 Bu dersin sonunda öğrenciler, farklı ülkelerin mutfaklarına ait özgün yemekleri öğrenirler.
5 Bu dersin sonunda öğrenciler, farklı ülkelere ait festival ve özel günlerdeki beslenme alışkanlıklarını öğrenirler.
6 Bu dersin sonunda öğrenciler, farklı ülkelerin mutfak kültürleri hakkında sunum yapma becerisine sahip olurlar.
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 seçilen derslerle ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olunmaktadır.
2 Mezunlar Uzman Ünvanı elde etmektedir.
3 Mesleklerine olumlu katkı sağlamaktadır.
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 15 1 15
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 10 2 20
Ödevler 1 5 5
Sunum / Seminer hazırlama 1 5 5
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 0 0 0
Proje (Yarıyıl ödevi) 1 5 5
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 3 3
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     54
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 0 0
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 40
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   0
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   60

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Uluslararası Gastronomi, Mehmet Sarıışık
Yardımcı Kaynaklar Beslenme Antropolojisi, Türkan Kutluay Merdol

Ders İle İlgili Dosyalar