Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
BİYOMOLEKÜLLERİN YAPI VE ÖZELLİKLERİ I Birinci Düzey BİK 501 1 8.00 8.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Öğrenci, lisansüstü programa kayıtlı olmalı ve bilimsel hazırlık dersinden başarılı olmalıdır.
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. ÇİĞDEM KARAKÜKCÜ
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. ÇİĞDEM KARAKÜKCÜ
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı
Dersin Veriliş Şekli Haftada üç saat teorik ders yapılacaktır.
Dersin Amacı Bu derste, biyokimyaya giriş yapılmış olacak, biyomoleküller ve özellikleri tanımlanacaktır: Canlı organizmalarda hücresel komponentleri oluşturan molekül sınıfları (biyomoleküller)’nın tanımlanması, biyomoleküllerin kimyasal ve fiziksel özellikleri, biyomoleküller arasında oluşan hidrojen bağları ve hidrofobik etkileşimler ile elektrostatik ve diğer bağ çeşitlerinin yanı sıra, amino asit ve proteinlerin yapıları ve fonksiyonel özellikleri öğrenciye anlatılacaktır. Ayrıca, organizma için pH ve tampon kavramının üzerinde durulacaktır.
Dersin Tanımı Sadece lisans üstü eğitim yapan öğrenciler, ders alabilirler. Öğrencilerin derse devam mecburiyetleri vardır.

Dersin İçeriği
1 Prokaryotik ve ökaryotik hücrelerde biyomoleküller ve biyomoleküllerin sınıflandırılması
2 Biyomoleküllerin genel özellikleri
3 Biyomoleküllerin genel özellikleri (bağ çeşitleri)
4 Suyun biyomoleküller üzerindeki etkisi
5 Suyun iyonizasyonu
6 6-pH kavramı, asit ve bazlar
7 Amino asitler ve sınıflandırılması
8 Amino asitlerin kimyasal özellikleri
9 Amino asitlerin fiziksel özellikleri
10 Peptidler, peptid bağının özellikleri, peptid sentezi
11 Proteinler, yapıları, kimyasal ve fiziksel özellikleri
12 Proteinlerin saflaştırılması ve primer yapılarının tayini (sekans analizi)
13
14
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Prokaryotik ve ökaryotik hücrelerde bulunan biyomolekülleri öğrenecek, sınıflandırabilecek ve biyolojik özellikleri hakkında bilgi sahibi olacak. Böylece, canlı organizmalarda hücresel komponentlerin oluşumunu kavrayabilecek.
2 Biyomoleküllerin kendi içlerinde ve diğer moleküllerle nasıl bir araya geldiğini; biyomoleküller arasında oluşan bağ çeşitlerini (hidrojen bağları, iyonik bağlar, wan der Waals bağları, vb) öğrenecek.
3 Bir biyomolekül olarak suyun yapısını, tüm biyokimyasal ve fizyolojik özelliklerini öğrenecek
4 Canlı organizmalar için pH’nın ve tamponların önemini kavrayacak.
5 Proteinlerin yapı taşı olan amino asitler hakkında bilgi sahibi olacak; amino asitlerin nasıl bir araya gelerek (peptid bağları), protein yapılarını oluşturduğunu öğrenecek
6 6- Proteinlerin yapısı, kimyasal ve fiziksel özellikleri hakkında bilgi sahibi olacak; doğal bir proteinin saflaştırılmasında kullanılan yöntemleri ve sekans analizinin nasıl yapıldığını öğrenecek ve bu saflaştırma ve analiz yöntemlerinin tıpta kullanım alanları hakkında bilgi sahibi olacak.
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Zootekni alanında hayvan yetiştirme, hayvan besleme, hayvan ıslahı, gen kaynakları, ekoloji, biyoteknoloji ve çiftlik yönetimi konularında temel bilgileri edinme, bu bilgileri pratik ve teorik olarak kullanabilme becerisi,
2 Türkiye'de ve Dünya'da hayvancılık ve hayvansal üretimin önemini kavrama, geliştirme yeni fikirler oluşturabilme becerisi,
3 Temel ziraat ile ilgili yerli ve yabancı kaynaklardan günceli takip etme ve bilgi kaynaklarına ulaşma, kaynak araştırması yapabilme becerisi,
4 Zootekni alanına ilaveten, ziraatin diğer alanlarında da (bitkisel üretim) temel bilgilere sahip olma ve gerektiğinde bu bilgileri geliştirebilme becerisi,
5 Tarım ve Mühendislikle ilgili olarak etik değerleri kavrama ve bunlara uygun olarak hareket edebilme becerisi,
6 Büyükbaş, Küçükbaş, Kanatlı grubu hayvanları (genel çiftli hayvanları)tanımlayabilme, adlandırabilme ve yetiştirebilme, bu alanda işletme kurabilme ve işletebilme yeterliliği becerisi,
7 Hayvan genetiği, gen kaynakları ile tüm hayvansal materyalin ve çevrenin korunması ile sürdürülebilirlik için yöntemleri belirleme ve uygulama becerisi,
8 Hayvansal kaynaklı ürünlerin insan beslenmesinde öneminin ve kalite standartlarının kavranması , bu ürünlerin işlenme aşamaları, ekonomik değeri ve pazarlanma noktalarının bilgi ve becerilerinin kazanılması,
9 Zootekni alanında ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilme; saha çalışmaları yapabilme, bilgilerini ve sorunlara karşı çözüm önerilerini aktarabilme becerisi,
10 Çiftlik hayvanlarında fizyoloji, anatomi, üreme biyolojisi, hayvan davranışları-refahı, hayvan hastalıkları ve sağlık konusunda temel bilgiler kazanma ve gerektiğinde kullanabilme becerisi,
11 Hayvan beslenmesinin önemi, yem kaynakları ve bunların etkin şekilde kullanılması, alternatif besin kaynakları, rasyon hazırlama becerisi,
12 Araştırma ve denemeler sonucunda veri analizi, istatistik yöntemlerin uygulanması becerisi,
13 Tarımsal problemlerin çözümünde araştırma, analitik düşünme, bilgiye ulaşma ve çözüm üretme becerisi (Proje, ödev, tez, seminer, staj),
14 Tarımsal problemlerin farkında olma, onları izleyebilme, bu konularla ilgili görüşlerini açık bir şekilde sözlü ve yazılı ifade ederek iletişim kurabilme (Türk dili, sosyal içerikli ders) becerisi,
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 28 3 84
Ödevler 6 1 6
Sunum / Seminer hazırlama 1 1 1
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 10 10
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 20 20
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 14 3 42
Toplam iş yükü     195
AKTS     8.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Ders sorumlusunun hazırladığı ppt dosyaları. Nelson DL, Cox MM. Lehninger Principles of Biochemistry (3rd ed), Worth Publishers, New York, 2000.
Yardımcı Kaynaklar Berg JM, Tymoczko JL, Stryer L. Biochemistry. 5th Edition, W. H. Freeman and Company, New York, 2002.

Ders İle İlgili Dosyalar