Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI I Birinci Düzey İNŞ 479 7 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı DOÇ. DR. OĞUZ DÜĞENCİ, DOÇ. DR. AHMET ÖZBAYRAK
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı ---
Dersin Veriliş Şekli Haftalık yapılan derslerde anlatılan örnekler bilgisayar başında uygulamalı olarak yapılmaktadır.
Dersin Amacı Taşıyıcı sistem elemanlarının ve yapıların, bir sonlu elemanlar yazılımı olan SAP2000''''''''''''''''de modellenmesi ve analizinin yapılabilme yetisinin kazandırılmasıdır.
Dersin Tanımı Mühendislik problemlerinin çözülmesinde çağdaş ve genel geçerliliği olan SAP2000 programının etkin bir şekilde kullanılabilmesi, kesit tesirlerinin elde edilmesi, iki ve üç boyutlu analizler.

Dersin İçeriği
1 SAP2000 Paket Programına Giriş
2 Mevcut Koşullar ve Modelleme Esasları
3 Çerçeve Yapı Taşıyıcı Sistemleri ve Çeşitleri
4 Basit Kirişlerin Modellenmesi ve Çözümü
5 Çerçeve Sitemlerin Modellenmesi ve Çözümü
6 Çatı Makas Sistemlerin Modellenmesi ve Çözümü
7 Çatı Makas Sistemlerin Modellenmesi ve Çözümü
8 Uzay Çatı Sistemlerinin Modellenmesi ve Çözümü
9 Uzay Çatı Sistemlerinin Modellenmesi ve Çözümü
10 Tonoz Uzay Çatı Sistemlerinin Modellenmesi ve Çözümü
11 Çok Katlı Yapıların Modellenmesi ve Çözümü
12 Çok Katlı Yapıların Modellenmesi ve Çözümü
13 Radye Temellerin Modellenmesi ve Çözümü
14 Radye Temellerin Modellenmesi ve Çözümü
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Taşıyıcı sistemlerde sonlu elemanlar ve matris yöntemi
2 Taşıyıcı sistemlerde sonlu elemanlar modelinin oluşturulması
3 Mühendislik uygulamalarında paket program kullanımının önemi
4 SAP2000 paket programının etkili kullanımının sağlanması
5 Taşıyıcı sistem elemanlarının, çerçeve ve üç boyutlu sistem üzerinde oluşturulması
6 Analiz sonuçlarının alınması ve değerlendirilmesi
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Gıda Mühendisliği alanında bir problemi tespit etmek, çözüm geliştirmek ve bunu uygulama yetisine sahip olmak.
2 Temel mühendislik konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olmak.
3 Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi, üretimin optimizasyonu, kalite ve güvenlik konularında yeterli alt yapıya sahip olmak.
4 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilmek.
5 Bilimsel yöntemlerle araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme becerisine sahip olmak.
6 Gıda mühendisliği alanındaki bir bilgiyi, çalışmayı yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek.
7 En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneğine sahip olmak.
8 Gıda mühendisliği alanının gerektirdiği sunum, yazım, tasarım, istatistik gibi konularda bilişim teknolojilerinden etkin olarak yararlanmak.
9 Proje hazırlama ve değerlendirme konularında bilgi ve beceriye sahip olmak.
10 Yaşam boyu öğrenmenin, bilim ve teknolojideki yenilikleri takip etmenin ve bu kapsamda kendini sürekli geliştirmenin önemini kavrayabilmek.
11 İşletme yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve bilince sahip olmak.
12 Gıda mühendisliği alanında kazandıkları bilgi ve becerileri disiplinlerarası çalışmalarda uygulayabilmek.
13 Sosyal ve etik değerleri özümsemek ve sorumluluğunu taşımak.
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 5 5
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 5 5
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     70
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı ----
Yardımcı Kaynaklar Altun,F. SAP2000 Ders Notları.

Ders İle İlgili Dosyalar