Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
ÖLÇME BİLGİSİ İkinci Düzey HM 102 2 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı YRD.DOÇ. DR. BÜLENT BOSTANCI
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı ARŞ. GÖR. ABDULLAH KARAAĞAÇ
Dersin Veriliş Şekli Sınıf ortamında teorik ve uygulamalı ders anlatımı.
Dersin Amacı Temel ölçme uygulamalarını yapabilme becerisinin kazandırılması
Dersin Tanımı Ölçme bilgisinin tanımı, tarihçesi ve ölçme birimleri, Temel ölçme aletleri, Ölçme hataları ve sınıflandırılmaları, Mesafe Ölçmeleri, Koordinat hesapları ve temel jeodezik ödevler, Doğruların kesişim noktalarının hesabı, Temel açı ölçme aletleri, yatay ve düşey açı ölçme yöntemleri, Alan hesapları, Poligon tesisi ölçme ve hesapları, Parsellerin bölünmesi ve sınır düzeltmeleri

Dersin İçeriği
1 Ölçme bilgisinin tanımı, tarihçesi
2 Ölçme bilgisinin kullanım alanları, harita ve ölçek kavramı
3 Uzunluk, açı ve alan birimleri, birimler arası dönüşümler
4 Ölçme aletleri ve kullanımları
5 Hata teorisi ve istatistiki yöntemler
6 Uzunluk ölçme yöntemleri
7 Koordinat sistemleri ve matematiksel hesaplar
8 Jeodezik temel ödevler
9 Doğruların kesişim noktalarının hesabı
10 Matematiksel yöntemlerle alan hesapları
11 Parsellerin bölünmesi ve sınır düzeltmeleri
12 Temel açı ölçme aletleri, yatay ve düşey açı ölçme yöntemleri
13 Poligon tesisi ölçme ve hesapları
14 Poligon tesisi ölçme ve hesapları
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi kazanır
2 Ölçmelerde yapılan hataları öğrenir ve hata hesaplarını gerçekleştirir.
3 Harita ve ölçek kavramını tanır ve türlerini öğrenir.
4 Yatay açıları ve uzunlukları ölçme için kullanılan ölçme aletlerini öğrenir.
5 Dik koordinat sisteminde koordinat hesapları yapabilir. Bu hesaplar için matematiksel altyapı oluşturur.
6 Ölçümlerde kullanılan sabit noktaları tanır. Poligon tesisi, ölçümü ve hesabını yapar.
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2 Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3 Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4 Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5 Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6 Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7 Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8 Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9 Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10 Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 7 5 35
Ödevler 2 3 6
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 16 16
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 2 4 8
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 16 16
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     127
AKTS     5.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 0 0
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   0
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Koç,İ., Ölçme Bilgisi 1, Gökhan Matbaası, İstanbul, 1998
Yardımcı Kaynaklar Songu, C., Ölçme Bilgisi 1, Birsen Yayınevi, İstanbul, 1995

Ders İle İlgili Dosyalar