Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
BİTKİLERDE BESİN ELEMENTİ NOKSANLIKLARI VE TOKSİSİTE FİZYOLOJİSİ İkinci Düzey TO 516 1 7.50 7.50 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör DOÇ. DR. ABDULLAH ULAŞ
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı YRD.DOÇ. DR. ABDULLAH ULAŞ
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı YRD.DOÇ. DR. ABDULLAH ULAŞ
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı Bu dersi alan öğrencilerin bitkilerde beslenme fizyolojisinin temel esaslarını ve bitkilerde meydana gelen besin elementi noksanlıkları ve fazlalığında ortaya çıkan toksisite belirtilerini belirli düzeyde öğrenmeleri hedeflenmektedir.
Dersin Tanımı Bitkilerde meydana gelen besin elementi noksanlıkları ve toksisite sonucu ortaya çıkan fizyolojik değişimler.

Dersin İçeriği
1 Giriş, Bitki Besleme ve Fizyoloji Bilimleri Arasındaki İlişki
2 Bitki Besin Elementleri Kaynağı Olarak Toprak
3 Bitki Köklerinin Büyümesine ve Gelişmesine Etki Eden Faktörler
4 Hücre Biyolojisine Giriş
5 Bitkilerde Su ve Besin elementi Alımı ve Taşınması
6 Bitkilerde Beslenmeye Bağlı Fotosentetik Aktivite Değişimi
7 Vize
8 Makro Besin Elementlerinin Bitkideki Fonksiyonu ve Noksanlık Belirtileri
9 Makro Besin Elementlerinin Bitkideki Fonksiyonu ve Noksanlık Belirtileri
10 Mikro Besin Elementlerinin Bitkideki Fonksiyonu ve Noksanlık Belirtileri
11 Mikro Besin Elementlerinin Bitkideki Fonksiyonu ve Noksanlık Belirtileri
12 Besin Element Fazlalığı ve Toksisiteye Neden Olan Çevresel Faktörler
13 Bitkide Makro Besin Elementi Toksisite Belirtileri ve Etkileri
14 Bitkide Mikro Besin Element Toksisite Belirtileri ve Etkileri
15 Final
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Bitki Beslemede Temel Yasalar ve Kanunları Bilir
2 Bitki Besleme ve Fizyolojinin Arasındaki İlişkiyi Bilir
3 Beslenme Açısından Hücrenin Yapısını, Fonksiyonunun ve Genetik Özelliklerini Bilir
4 Canlılarda Gerekli Olan Temel, Makro ve Mikro Besin Elementlerini Bilir
5 Toprağın Temel Özelliklerini ve Besin Elementlerinin Alınabilirliğini Etkileyen Faktörleri Bilir
6 Bitki Kök ve Kök sistemlerini Bilir
7 Kök Gelişimi ve Büyümesini Etkileyen Faktörleri Bilir
8 Rhizosferi ve Özelliklerini Bilir
9 Bitki Besin Elementi Alımı ve Taşınmasını Bilir
10 Bitkide Fotosentezi Bilir

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgi sahibi olma.
2 Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahip olma.
3 Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapabilme.
4 Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanabilme.
5 Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlayabilme ve / veya sunabilme.
6 Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini güncelleyebilme.
7 Beslenme ve Diyetetik alanında veya dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışabilme, paylaşabilme.
8 Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunabilme, yürütebilme, yönetebilme, değerlendirebilme.
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 5 3 15
Sunum / Seminer hazırlama 2 10 20
Kısa sınavlar 8 1 8
Ara sınavlara hazırlık 1 20 20
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 2 10 20
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 25 25
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 1 20 20
Toplam iş yükü     188
AKTS     7.50

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 60
Kısa sınav 4 20
Ödev 3 20
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Farklı Kaynaklardan Derlenerek Hazırlanmış Ders Notu ve Elektronik PPT Sunusu
Yardımcı Kaynaklar Marschner, H., 2002. Mineral Nutrition of Higher Plants, Academic Press, London. Mengel.K ,E A. Kirkby,H. Kosegarten and T. Appel. 2001.Principles of plant nutrition.Cluwer Academic Publishers. Printed in the Netherlands

Ders İle İlgili Dosyalar