Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
SAĞLIK İŞLETMELERİNDE YÖNETİM İkinci Düzey SEC207 3 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör ÖĞRETİM GÖREVLİSİ DR. FATİH ALTAN
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. DEMET ÜNALAN
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı yok
Dersin Veriliş Şekli Derste sunuş ve buluş yolu stratejileri ışığında, anlatım, tartışma yöntemleri, soru- cevap, örnek olay, gözlem vb. teknikler uygulanacaktır.
Dersin Amacı 1.Yönetimin tanımı, yönetim biliminin tarihsel gelişimine ilişkin temel kavramlar bilgisi 2.Koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici sağlık hizmetleri bilgisi 3.Yönetim kaynakları, bilgisi 4.Sağlık işletmelerinin amaçları, türleri, hukuksal yapıları,kavrayabilme 5.Hastanelerin gelişimi, tipleri ve fonksiyonları, kavrayabilme 6.Yataksız sağlık kuruluşlarını, kavrayabilme 7.Yönetim kademeleri bilgisi 8.Yönetim süreçlerini açıklayabilme 9.Devlet kavramı, Anayasa, yönetim organları,bilgisi 10.Türkiye’de sağlık hizmetlerinin örgütlenmesi,kavrayabilme 11.Türkiye’de hastane işletmeleri organizasyonu, kavrayabilme 12.Uluslar arası sağlık örgütleri, bilgisi 13.Türk sağlık finansman kuruluşları, bilgisi 14.Sağlık işletmelerinde personel yönetimi, sağlık mevzuatı bilgisi
Dersin Tanımı Yönetimin tanımı, tarihsel gelişim, kaynakları, kademeleri, süreçleri, sağlık işletmelerinin amaçları, türleri, hukuksal yapıları, hastane tipleri ve fonksiyonları, yataksız sağlık kuruluşları, devlet kavramı, Anayasa, yönetim organları, sağlık hizmetlerinin örgütlenmesi, hastane işletmeleri organizasyonu, uluslar arası sağlık örgütleri, finansman kuruluşları, personel yönetimi, sağlık mevzuatı

Dersin İçeriği
1 Yönetimin tanımı, yönetim biliminin tarihsel gelişimi
2 Koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici sağlık hizmetleri
3 Yönetim kaynakları
4 Sağlık işletmelerinin amaçları, türleri, hukuksal yapıları
5 Hastanelerin gelişimi, tipleri ve fonksiyonları
6 Yataksız sağlık kuruluşları
7 Yönetim kademeleri
8 Yönetim süreçleri
9 Devlet kavramı, Anayasa, yönetim organları
10 Türkiye’de sağlık hizmetlerinin örgütlenmesi
11 Türkiye’de hastane işletmeleri organizasyonu
12 Uluslar arası sağlık örgütleri
13 Türk sağlık finansman kuruluşları
14 Sağlık işletmelerinde personel yönetimi, sağlık mevzuatı
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Sağlık hizmetlerinin sınıflandırılmasının öğrenilmesi
2 Hastanelerin gelişimi, tipleri ve fonksiyonlarının öğrenilmesi
3 Sağlık işletmelerinin amaçları, türleri, hukuksal yapılarının öğrenilmesi
4 Türkiye’de sağlık hizmetlerinin örgütlenmesinin öğrenilmesi
5 Sağlık işletmelerinde personel yönetimi, sağlık mevzuatının öğrenilmesi
6 Yönetim süreçlerinin kavranması
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgi sahibi olma.
2 Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahip olma.
3 Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapabilme.
4 Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanabilme.
5 Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlayabilme ve / veya sunabilme.
6 Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini güncelleyebilme.
7 Beslenme ve Diyetetik alanında veya dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışabilme, paylaşabilme.
8 Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunabilme, yürütebilme, yönetebilme, değerlendirebilme.
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 3 6 18
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 8 8
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 8 8
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     64
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı 1. Sağlık İşletmeleri Yönetimi (Tengilimoğlu D, Işık O, Akbolat M, Ankara-2012). 2. Hastane ve Sağlık Kurumları Yöneticiliği (Kavuncubaşı Ş, Yıldırım S, Ankara,2010) 3.Hastane yöneticiliği (Hayran O, Sur H. Istanbul –1997) 4.Sağlik Hizmetleri el kitabı (Hayran O, Sur H. Istanbul –1998)
Yardımcı Kaynaklar -

Ders İle İlgili Dosyalar