Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
TARLA BİTKİLERİ HASTALIKLARI İkinci Düzey TAB 419 7 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ CEMİLE TEMUR ÇINAR
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı DOÇ. DR. MAHMUT KAPLAN
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı Öğrencilere tohum oluşumu, yapısı, kimyası, fizyolojisi ve tohum işleme teknolojisi, konuları hakkında yeterli bilgi sahibi olmalarını sağlamak.
Dersin Tanımı Tarla bitkileri bölümü lisans öğrencilerine, tohum oluşumu, yapısı, kimyası, fizyolojisi ve tohum işleme teknolojisi hakkında bilgi verilecektir. Konu ile ilgili yönetmelik ve kurallar; tohumluk ıslah yöntemleri; bitkilerde çoğaltım ve üreme sistemleri; tohum oluşumu ve çift döllenme; Vejetatif çoğalma ve döllenme olmaksızın tohum elde etme yöntemleri; Tohumluk özelliklerine etkili faktörler; hasad ve tohumluk hazırlama aşamaları; tohumluk kurutma ve depolama koşulları ve selektörleme ; paketleme ve parti oluşturma yöntemleri ele alınmaktadır.

Dersin İçeriği
1 Tohum (Kullanım Yerleri, Büyüklüğü Şekli, Doğada Yayılma Yolları.), Tohumluk Ve Tohumculuk Nedir?
2 Microsporogenesis Ve Microgamaetogenesis, Tozlanma Ve Döllenme, Embriyo Ve Endospermin Gelişimi
3 Bitkilerde üreme ve çoğalma, Tohum Gelişimi,Tohumun Kimyasal Yapısı Ve Tohumda Madde Birikimi
4 Tohum Gelişimi,Tohumun Kimyasal Yapısı Ve Tohumda Madde Birikimi
5 Tohumlarda Dormansi ve çeşitleri
6 Tohumun Çimlenmesi Ve Çimlenmeyi Etkileyen Faktörler
7 Tohum özelliklerine etkili faktörler
8 Hasat ve Tohumluk hazırlama aşamaları
9 Lisanslı depoculuk, - Tohumun Ömrü Ve Bozulması, - Tohum Canlılığı Ve Canlılık Testleri
10 Tohumluk Üretiminde Dikkat Edilecek Hususlar
11 Tohum kurutulması ve ara işlemler
12 Tohumluk işleme teknolojisi
13 Standardizasyon ve ambalajlama ve parti oluşturma
14 Depolamada Tohum Canlılığını Etkileyen Faktörler
15 Ülkemiz Ve Bölgemizde Tohumluk Arzı Ve Talebinin Değerlendirilmesi
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Öğrenciler tohum oluşumu hakkında yeterli bilgi sahibi olur
2 Öğrenciler tohum yapısı hakkında yeterli bilgi sahibi olur
3 Öğrenciler tohum kimyası hakkında yeterli bilgi sahibi olur
4 Öğrenciler tohum fizyolojisi hakkında yeterli bilgi sahibi olur
5 Öğrenciler tohum işleme teknolojisi hakkında yeterli bilgi sahibi olur
6 Öğrenciler farklı bitki tohumları hakkında genel bilgi sahibi olur
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Hayvan besleme ve yemlerin tanınması
2 Hayvan ihtiyaçlarının bilinmesi
3 Hayvan genetik kaynaklarının tanımlanması
4 Hayvancılıkta planlamanın yapılması
5 Hayvan yetiştirme tekniklerinin bilinmesi
6 Barınak planlama
7 Konvansiyonel ve organik hayvancılıkta yeterli bilginin edinilmesi
8 Hayvancılık yatırımları
9 Hayvancılık ekonomisi
10 Hayvansal ürünlerin değerlendirilmesi
11 Hayvancılık projelerinin yapılması ve yürütülmesi
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 5 2 10
Ödevler 2 5 10
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 5 5
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 5 5
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     62
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı özel hazırlanmış ders notları
Yardımcı Kaynaklar özel hazırlanmış ders notları

Ders İle İlgili Dosyalar