Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
AĞIZ, DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ İkinci Düzey T310 ÖKD 5 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri 2. sınıf derslerini vermiş olmak
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör DOÇ. DR. SUHEYB BİLGE
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı ÖĞRETİM GÖREVLİSİ DR. SUHEYB BİLGE ve YRD. DOÇ. DR. FATMA DOĞRUEL
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı YRD. DOÇ. DR. AHMET EMİN DEMİRBAŞ
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı Ağız diş çene cerrahisi öncesinde hastanın genel sağlık yönünden değerlendirilmesi yapmak ile birlikte basit dentoalveolar girişimleri tanımlamak
Dersin Tanımı Çene cerrahisi öncesi genel değerlendirme ve dentoalveolar cerrahi girişimler

Dersin İçeriği
1 Hastanın cerrahi öncesi değerlendirilmesi
2 Diş hekimliğinde sistemik hastalıkların önemi
3 Diş hekimliğinde sistemik hastalıkların önemi
4 Diş hekimliğinde sistemik hastalıkların önemi
5 Diş hekimliğinde sistemik hastalıkların önemi
6 Diş hekimliğinde sistemik hastalıkların önemi
7 Diş hekimliğinde sistemik hastalıkların önemi
8 Diş hekimliğinde sistemik hastalıkların önemi
9 Tıbbi acil durumların önlenmesi ve tedavisi
10 Tıbbi acil durumların önlenmesi ve tedavisi
11 Laboratuar bulguları ve diş hekimliği açısından önemi
12 Yara çeşitleri ve tedavisi
13 Kemik ve yumuşak dokuda iyileşme (greft, flep, kırık v.s.)
14 Asepsi prensipleri ve cerrahi hazırlık
15 Sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri
16 Sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Cerrahi işlem öncesi hastayı değerlendirir
2 Sistemik hastalıklara göre dental/cerrahi işlemi modifiye eder, hastayı uzmanla konsülte eder
3 Muhtemel bir acil durumda profesyonel acil yardım gelene kadar yapılması gerekenleri teorik düzeyde kavrar
4 Diş çekimi sonrası yara iyileşmesi sırasında meydana gelen olayları tanımlar
5 Hastayı ve hekimi muhtemel çapraz enfeksiyondan korur
6 Diş hekimliğinde uygulanabilecek sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemlerini tanımlar
7 Diş çekimi ve dentoalveolar cerrahide kullanılacak aletleri ve malzemeleri tanımlar
8 Diş çekimi endikasyonları, kontrendikasyonları, komplikasyonları, çekim yöntemlerini tanımlar
9 Gömülü dişlerin patogenezini, çekim endikasyon ve kontrendikasyonlarını, çekim yöntemlerini ve komplikasyonlarını tanımlar
10 Apikal rezeksiyon endikasyonları ve kontrendikasyonlarını, cerrahi tekniği tanımlar

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2 Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3 Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4 Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5 Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6 Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7 Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8 Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9 Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10 Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 20 2 40
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     42
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 20
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   20
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Yok
Yardımcı Kaynaklar Peterson's Principles of Oral and Maxillofacial Surgery

Ders İle İlgili Dosyalar