Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
İLERİ BESLENME BİYOKİMYASI II Üçüncü Düzey BDY 602 1 8.00 8.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. BETÜL ÇİÇEK
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı -
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı Diyetle alınan mikro besin ögelerinin sınıflandırılarak, fizikokimyasal özelliklerini ve besinsel kaynaklarını incelemek; metabolizma ve sağlık üzerine etkilerini değerlendirmek; farklı yaş gruplarına ve cinsiyete göre günlük alım önerilerini karşılaştırmak, besin sanayinde kullanım amaçlarını değerlendirmektir.
Dersin Tanımı Diyetle alınan mikro besin ögelerinin vücudumuzda geçirdiği tüm metabolik değişiklikler ve bu besin ögelerinin girdiği ana metabolik yollar ve bunların birbiri ile olan ilişkilerini detaylı olarak inceler.

Dersin İçeriği
1 Diyette yer alan mikro besin ögelerinin (vitaminler) fizikokimyasal özellikleri
2 Yağda eriyen vitaminlerin metabolizması, fizyolojik işlevleri ve insan sağlığı üzerine etkileri
3 Yağda eriyen vitaminlerin farklı yaş ve cinsiyete göre önerilen günlük alım miktarları
4 Yağda eriyen vitaminlerin besin sanayinde kullanım amaçları
5 Yağda eriyen vitaminlerle ilgili makale sunumu
6 Diyette yer alan suda eriyen vitaminler ve fizikokimyasal özellikleri
7 Suda eriyen vitaminlerin metabolizması, fizyolojik işlevleri ve insan sağlığı üzerine etkileri
8 Ara sınav
9 Suda eriyen vitaminlerin farklı yaş ve cinsiyete göre önerilen günlük alım miktarları Diyet proteinlerinin besin sanayinde kullanım amaçları
10 Suda eriyen vitaminlerle ilgili makale sunumu
11 Diyette yer alan mineraller ve fizikokimyasal özellikleri
12 Minerallerin metabolizması, fizyolojik işlevleri ve insan sağlığı üzerine etkileri
13 Minerallerin farklı yaş ve cinsiyete göre önerilen günlük alım miktarları Diyet yağlarının besin sanayinde kullanım amaçları
14 Minerallerle ilgili makale sunumu
15 Final sınavı
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Bu dersi tamamlayan bir öğrenci, mikro besin ögelerinin (vitaminler) fizikokimyasal özelliklerini, besinsel kaynaklarını, metabolizmasını, fizyolojik işlevlerini, insan sağlığı üzerindeki etkilerini, farklı cinsiyet ve yaş gruplarına özgü gereksinimlerini, besin sanayinde kullanım amaçlarını açıklar.
2 Bu dersi tamamlayan bir öğrenci, mikro besin ögelerinin (mineraller) fizikokimyasal özelliklerini, besinsel kaynaklarını, metabolizmasını, fizyolojik işlevlerini, insan sağlığı üzerindeki etkilerini, farklı cinsiyet ve yaş gruplarına özgü gereksinimlerini, besin sanayinde kullanım amaçlarını açıklar.
3
4
5
6
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 7 98
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 3 8 24
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 5 5
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 6 6
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 3 6 18
Toplam iş yükü     195
AKTS     8.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 30
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 10
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Ross CA, Caballero BC, Cousins RJ, Tucker KL, Ziegler TR (Eds). Modern Nutrition in Health and Disease, 11th Edition, Wolters Kluwer/Williams & Wilkins, USA, 2014
Yardımcı Kaynaklar Bilimsel dergilerde konuyla ilgili yayınlanmış tüm makaleler

Ders İle İlgili Dosyalar