Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
KAMUSAL ALANDA SANAT Üçüncü Düzey RES611.2 1 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri YOK
Eğitimin Dili TÜRKÇE
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. AHMET ALBAYRAK
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı YOK
Dersin Veriliş Şekli Sunum/Tartışma
Dersin Amacı Öğrencilere kavramsal yapıtları analiz edebilecek; çözümleyebilecek ve okuyabilecekleri kuramsal alt yapıyı kazandırmak.
Dersin Tanımı 1960''''''''lı yıllardan itibaren sanat alanında ortaya çıkan Kavramsal sanat hareketi ve bu hareket kapsamında ele alınan yeni ifade biçimlerini inceler.

Dersin İçeriği
1 Giriş: Kavramsal Sanat Nedir?
2 Erken Modernizmde Sanat Karşıtı Tavırlar: Duchamp ve Dada
3 Savaş Sonrası Dönem: Resim Sanatına Alternatifler
4 Erken 1960’daki Gerçekler
5 Gerçek olmayan nesne
6 Kavramsal Sanatta çeşitlemeler
7 Kavramsal sanatta politik ve kurumsal bağlam
8 Kavramsal sanatın inkârı
9 SINAV HAFTASI
10 Kavramsal sanat ve kadın sanatçılar
11 Kavramsal sanatta fotoğraf kullanımı
12 Kavramsal sanat ve dil; 1980den bu yana dili kullanan sanatçılar
13 Günümüzde kavramsal sanat tartışmaları ve bağlam
14 Kavramsal çalışmalar üzerine inceleme
15 Kavramsal çalışmalar üzerine inceleme
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Resim sanatının temel dinamiklerini anlamak, tarihini öğrenmek ve güncelle ilişkilendirebilmek
2 Güncel sanat kavramlarını anlamak ve ilişkiler kurarak açıklayabilmek
3 Çağdaş sanat pratiklerini çözümleyici ve eleştirel bakış açısı ile değerlendirebilmek
4 Güncel yayınları, oluşum ve aktiviteleri takip etmek, katılımcı olabilmek
5 Çağdaş sanat eserlerini çözümleyici ve eleştirel bakış açısı ile değerlendirebilmek
6 Araştırma yöntem - tekniklerini bilmek ve alanında uygulayabilmek
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Lisans programında edinilen birikime dayalı olarak, Gıda Mühendisliği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirmek ve derinleştirmek.
2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olmak.
3 Değişik disiplinlere ait bilgileri Gıda Mühendisliği alanında edindiği bilgilerle harmanlayabilmek.
4 Proses ve süreç tasarımlarında yeni ve uygulama alanı bulabilecek fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olmak.
5 Gıda teknolojisinde uygulanan son teknolojiler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olmak.
6 Lisans seviyesinde ders verebilme yetisibe sahip olmak.
7 Bilişim teknolojisinden (sunum, yazım, istatistik ve grafik programları) etkin bir şekilde yararlanabilmek.
8 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde sorumluluk alabilecek yetkinliğe sahip olmak.
9 Bilimsel çalışmalarda eksik noktaları belirleyerek, çözüm noktasında izleyeceği yolun tayinini gerçekleştirebilecek altyapıya sahip olmak.
10 Uluslarası literatürü takip edebilecek terminolojiye hakim olmak.
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 0 0 0
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 0 0 0
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     0
AKTS     0.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 0 0
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   0
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   0
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   0
Genel toplam   0

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı yok
Yardımcı Kaynaklar • Kavramsal Sanat; Peter Osborne; Phaidon: 2011 • Kavramsal Sanattan Kimi Korkuyor? Dört Renkli Dört Kelimeli; Peter Goldie; Routledge: 2009 • Kavramsal Sanat; Tony Godfrey; Phaidon: 2004 • Kavramsal Sanat: Alexander Alberro ve Blake Stimson''un Kritik Bir Antolojisi; The MIT Press (28 Ağustos 2000) • Altı Yıl: Sanat Nesnesinin 1966''dan 1972''ye Kadar Kayıtdışılaştırılması; Lucy Lippard; University of California Press; 1 baskı (30 Nisan 1997) • Kavramsal Sanattan Sonra Sanat (Generali Vakfı Koleksiyonu); Alexander Alberro; The MIT Press (27 Ekim 2006)

Ders İle İlgili Dosyalar