Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
AĞIZ HASTALIKLARI İkinci Düzey DAÇ 603 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yüksek lisans mezunu olmak
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı YRD.DOÇ. DR. AHMET EMİN DEMİRBAŞ
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı -
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı Ağız mukozasının işlevini ve anatomisini tanımlamak, hastalık değeri taşıyan ve taşımayan durumları ayırt etmek, benign ve malign lezyonların ayırt edilmesinde görev almak, mukozal hastalıklarda hastayı tedavi etmek ve/veya yönlendirmek.
Dersin Tanımı Ağız mukozası ve mukoza ile ilgili hastalıkların tanımlanması ve sistemik hastalıklarla muhtemel ilişkilerinin değerlendirilebilmesi.

Dersin İçeriği
1 Ağız mukozasının işlevi, epitel, ağız savunma mekanizmaları
2 Mukozada meydana gelen değişiklikler ve hastalık değeri taşımayan lezyonlar
3 Ağız mukozası ve çevresinde yumuşak dokuya ait gelişim bozuklukları
4 Ağız mukozası ve çevresinde yumuşak dokuya ait gelişim bozuklukları
5 Dişlerdeki gelişim bozuklukları
6 Ağız mukozasının vezikülöbüllöz lezyonları
7 Ağız mukozasının ülseratif lezyonları
8 Ağız mukozasının beyaz lezyonları
9 Ağız mukozasının beyaz lezyonları
10 Ağız mukozasının kırmızı-mavi lezyonları
11 Ağız mukozasının pigmente lezyonları
12 Ağız mukozasının verrükal-papiller lezyonları
13 Ağız mukozasının spesifik enfeksiyonları
14 Ağız mukozasının benign lezyonları
15 Ağız mukozasının premalign lezyonları
16 Ağız mukozasının malign lezyonları
17 Biyopsi
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Ağız mukozasının işlevini tanır
2 Mukozada görülen histolojik ve klinik değişiklikleri ve hastalık değeri taşımayan ağız mukozası lezyonlarını tanır
3 Vezikülöbüllöz lezyonları tanır ve muhtemel tedavi seçenekleri ile hastayı tedavi eder ve/ veya yönlendirir
4 Ülserasyon ve erozyon terimlerini tanımlar ve bu lezyonlarda yapılması gerekenler açısından hastayı tedavi eder ve/ veya yönlendirir
5 Beyaz lezyonları tanımlar ve bu lezyonlarda yapılması gerekenleri hatırlar ve hastayı tedavi eder ve/ veya yönlendirir
6 Ağız ve çevresi kanamalı ve pigmente lezyonları ayırt eder ve hastayı tedavi eder ve/ veya yönlendirir
7 Verrükal ve papiller lezyonları tanır ve olası tedavi seçenekleri ile hastayı tedavi eder ve/ veya yönlendirir
8 Ağız ve çevresinde bulunabilecek bazı spesifik enfeksiyonları hatırlar ve hastayı tedavi eder ve/ veya yönlendirir
9 Benign ve malign lezyonların genel karakterlerini tanımlar ve bu lezyonları birbirinden ayırt edilmesinde rol oynar. Malign lezyonların tanımlanmasında rol oynar olası tedavi seçenekleri ile hastayı tedavi eder ve/ veya yönlendirir
10 İmmün sistem ile ilgili bozuklukları ve bunların ağız hastalıklarını yansımasını hatırlar ve hastayı yönlendirir

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2 Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3 Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4 Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5 Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6 Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7 Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8 Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9 Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10 Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 4 56
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 5 5 25
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 1 10 10
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 5 10 50
Toplam iş yükü     145
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 5 10
Yarıyıl içi toplam   50
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   50
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   50
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Ağız Hastalıkları ile ilgili kitap
Yardımcı Kaynaklar Ağız Hastalıkları ile ilgili güncel literatür

Ders İle İlgili Dosyalar