Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
ENZİMLERİN BİYOKİMYASI İkinci Düzey BİK 622 1 8.00 8.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. CEVAT YAZICI
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. CEVAT YAZICI
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Teorik, yüz yüze.
Dersin Amacı Bu ders enzim kinetiğinin temellerini,geri dönüşümlü ve geri dönüşümsüz olmak üzere her iki tür enzim inhibisyon tipinin ilkelerini ve metabolik regülasyondaki yerini açıklamaya yardımcı olur.Bu dersin sonunda öğrenciler enzim kinetiğinin, enzimleri ve mekanizmalarını anlamada ve karakterize etmede niçin önemli olduğunu ,hangi tip enzim inhibitör ve aktivatörlerinin var olduğunu ve bunların enzim kinetiğini nasıl etkilediğini ayrıntılı bir şekilde anlarlar.
Dersin Tanımı Enzim kinetiğinin temel ilkeleri, hızlı denge ve sürekli hal enzim sistemlerinin davranışı ve analizi, tek substratlı enzimlerin kinetiği, inhibisyon sistemleri, çift substratlı sistemler, çok merkezli ve allosterik enzimler

Dersin İçeriği
1 Enzim kinetiğinin temel ilkeleri
2 Teksubstratlı enzim kinetiği: Hızlı denge yaklaşımı.
3 Teksubstratlı enzim kinetiği: Kararlı durum yaklaşımı
4 Tersinir reaksiyonlar, Halden ilişkisi, spesifik substrat konsantrasyonu.
5 Kinetik sabitlerin grafiksel belirlenmesi.
6 Henri-Michaelis-Menten eşitliğinin entegre formu, Çoklu enzim katalizi.
7 Basit inhibisyon sistemleri: Kompetitif inhibisyon
8 Basit inhibisyon sistemleri: Noncompetitive inhibition
9 Basit inhibisyon sistemleri: Unkompetitif inhibisyon
10 Hızlı denge kısmi ve karışık tip inhibisyon
11 Hızlı denge bireaktant ve terrareaktant sistemleri
12 Multireaktant enzimlerin kararlı durum kinetiği.
13 Allosterik enzimler
14 Proje sunumu
15 Proje sunumu
16 Proje sunumu
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Enzim kinetiğinin temel ilkelerini açıklayabilme.
2 Enzimatik teknikler ile anzim kinetinin ilkeleri arasında ilişki kurabilme yeteneğini kazanma.
3 Enzim kinetiği alanındaki literatürleri tarayıp yorumlayabilme.
4 Enzim kinetiği konusundaki bilimsel verileri karşılaştırabilme, değerlendirme ve yorumlama becerisini kazanma.
5
6
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2 Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3 Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4 Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5 Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6 Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7 Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8 Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9 Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10 Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 16 2 32
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 20 2 40
Ödevler 16 4 64
Sunum / Seminer hazırlama 3 4 12
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 14 14
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 10 2 20
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 14 14
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     200
AKTS     8.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Öğretim üyesi tarafından hazırlanan slayt sunumları.
Yardımcı Kaynaklar 1-Burtis CA, Ashwood ER. Tietz Textbook of Clinical Chemistry, 1999. 2-Luxton, R.; Biomedical Sciences Explained – Clinical Biochemistry. ISBN 0750628782 - Publisher: Arnold Publishers - Release date: 1999. 3-Devlin, T.M.; Textbook of Biochemistry with Clinical Correlations. ISBN 0471411361 - Publisher: Wiley-Liss - Release date: 2001

Ders İle İlgili Dosyalar