Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
KANSER EPİDEMİYOLOJİSİ İkinci Düzey HAS 611 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. ARDA BORLU
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı DOÇ. DR. İSKENDER GÜN
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Teorik ders
Dersin Amacı Bu derste kanserlerin epidemiyolojik özellikleri değerlendirilmektedir.
Dersin Tanımı Bu ders, üç kredilik güz yarıyılı dersidir.

Dersin İçeriği
1 Kanser ile ilgili tanım ve genel nilgi
2 Akciğer kanserinin epidemiyolojik özellikleri
3 Mide kanserinin epidemiyolojik özellikleri
4 Meme kanserinin epidemiyolojik özellikleri
5 Serviks kanserinin epidemiyolojik özellikleri
6 Over kanserinin epidemiyolojik özellikleri
7 Uterus kanserinin epidemiyolojik özellikleri
8 Lösemilerin epidemiyolojik özellikleri
9 Lenfomaların epidemiyolojik özellikleri
10 Deri kanserlerinin epidemiyolojik özellikleri
11 Beyin kanserlerinin epidemiyolojik özellikleri
12 Tiroid kanserinin epidemiyolojik özellikleri
13 Pankreas kanserinin epidemiyolojik özellikleri
14 Barsak kanserlerinin epidemiyolojik özellikleri
15 Kanserden korunma
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Kanserler ile ilgili tanımları açıklayabilecek
2 Akciğer kanserinin epidemiyolojik özelliklerini sayabilecek
3 Mide, pankreas ve barsak sistemi kanserlerinin epidemiyolojik özelliklerini sayabilecek
4 Meme kanserlerinin epidemiyolojik özelliklerini sayabilecek
5 over, serviks ve uterus kanserlerinin epidemiyolojik özelliklerini sayabilecek
6 Lösemi ve lenfomaların epidemiyolojik özelliklerini sayabilecek
7 Deri kanserlerinin epidemiyolojik özelliklerini sayabilecek
8 Beyin kanserlerinin epidemiyolojik özelliklerini sayabilecek
9 Tiroid kanserlerinin epidemiyolojik özelliklerini sayabilecek
10 Kanserden korunma prensiplerini sayabilecek

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2 Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3 Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4 Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5 Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6 Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7 Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8 Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9 Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10 Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 14 2 28
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 28 28
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     144
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı 1.Öztürk Y, Günay O (Eds). Halk Sağlığı Genel Bilgiler. Erciyes Üniversitesi Yayınları No. 172, Kayseri, 2011.
Yardımcı Kaynaklar

Ders İle İlgili Dosyalar