Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
BİTKİ BAKTERİ HASTALIKLARI Üçüncü Düzey BTM416 8 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı Dr. ÖĞRETİM ÜYESİ SÜMER HORUZ
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencilerin; ülkemizde yetiştirilen önemli sebzeler, tarla bitkileri ve meyve ağaçlarındaki bakteri hastalıkları tanımlamasını, bu hastalıkların teşhislerinde ve mücadelesinde kullanılan yöntemleri uygulamasını ve karşılaştıkları bir sorunun çözümünü sonuçlandırmayı sağlamaktır.
Dersin Tanımı Bitkilerdeki bakteri kökenli etmenlerin morfolojik özellikleri, yaşam çemberleri, yayılma ve taşınma yolları hakkında bilgi verir. Sebzeler, tarla bitkileri ve meyve ağaçlarındaki bakteri hastalıklarına yönelik genel bilgiler, Bu hastalıkların zarar durumları belirtileri ve konukçuları, Bitki bakteri hastalıkları ile mücadelede alınabilecek önlemlere yönelik bilgileri verir.

Dersin İçeriği
1 Genel Ders Tanıtımı ve karpuzda bakteriyel meyve lekesi hastalığı
2 Bitkilerde urlara neden olan Agrobacterium=Rhizobium ve Pseudomonas türleri
3 Bitkilerde solgunluğa neden olan Clavibacter türleri
4 Bitkilerde solgunluğa neden olan Ralstonia ve Erwinia türleri
5 Bitkilerde solgunluğa neden olan Curtobacterium ve Pantoea türleri
6 Ateş yanıklığı hastalığı
7 Bitki patojeni Pseudomonas türleri
8 Ara sınav
9 Bitki patojeni Pseudomonas türleri
10 Bitkilerde yumuşak çürüklüğe neden olan bakteriyel etmenler
11 Bitki patojeni Xanthomonas türleri
12 Bitki patojeni Xanthomonas türleri
13 Süs bitkilerinde Bitki patojeni Xanthomonas türleri
14 Spiroplazma ve fitoplazma hastalıkları
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Sebzeler, tarla bitkileri ve meyve ağaçlarındaki bakteri Hastalıkları ve bazı özelliklerini tanımlama
2 Bitkilerdeki bakteri hastalıkları ve belirtilerini konukçulara göre ayırt edebilme
3 Bakteri hastalıklarının infeksiyon kaynaklarını, yayılma ve taşınma yollarını tahmin edebilme
4 Bakteri hastalıklarını teşhis edebilme, tanılama ve uygun mücadele yöntemlerini önerebilme
5 Konu ile ilgili ortak çalışmalar yürütebilme ve sonuçları raporlayabilme Bitkisel üretimde karşılaşılabilecek zararlı, hastalık ve yabancıotlarla mücadeleye karar verme ve uygun yöntemlerle mücadele etme becerisi
6 -
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 3 6 18
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 6 6
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 6 6
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     89
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 50
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   50
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   50
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   50
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Saygılı,H., Şahin, F., Aysan,Y., 2006. Fitobakteriyoloji, 530 s.
Yardımcı Kaynaklar Saygılı,H., Şahin, F., Aysan,Y., 2008. Bitki Bakteri Hastalıkları, 318 s. Agrios,G.N.,2005. Plant Pathology,

Ders İle İlgili Dosyalar