Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
GIDA AMBALAJLARI İkinci Düzey KVBH 654 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı DOÇ. NAİM DENİZ AYAZ
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı Bu dersin amacı, ambalaj materyalleri ve özellikleri, gıdaların ambalajda muhafaza teknikleri, ambalaj-gıda ilişkisi, ambalaj materyallerinin sağlık üzerine etkileri gibi konuların öğretilmesidir.
Dersin Tanımı bu derste metal konserve, cam ambalajlar, plastik ambalajlar, kağıt ambalajlar, modifiye atmosfer paketleme gibi konular öğretilir

Dersin İçeriği
1 Gıdalara Uygulanan Ambalajlar
2 Ambalaj Materyallerinin Özellikleri
3 Ambalajların Gıdalarda Kullanımı ve Gıdalar ile Etkileşimleri
4 Ambalaj Materyalleri Ve Özellikleri
5 Gıdaların Ambalajda Muhafaza Teknikleri
6 Ambalaj-Gıda İlişkisi
7 Ambalaj Materyallerinin Sağlık Üzerine Etkileri
8 Metal Konserve, Cam Ambalajlar
9 Plastik Ambalajlar
10 Kağıt Ambalajlar
11 Modifiye Atmosfer Paketleme
12 Gıda Ambalajlarında Migrasyon Özellikleri
13 Gıda Ambalajlarının Fiziksel Muayenesi
14 Gıda Ambalajları ve Yasal Mevzuat
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Gıda maddelerinin muhafazasında paketlemenin önemi
2 Gıda ambalaj materyalleri
3 Ambalajlamanın gıdaların fiziksel ve kimyasal yapıları üzerine etkileri
4 Gıda-ambalaj ilişkisi
5 Gıda ambalajlama ile ilgili yasal düzenlemeler
6
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 3 5 15
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 10 3 30
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 10 3 30
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 5 5 25
Toplam iş yükü     144
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı İnternet erişimi
Yardımcı Kaynaklar M. Shafiur Rahman. (1999). Handbook of Food Preservation. CRC Press.

Ders İle İlgili Dosyalar