Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
HASTALIKLARA GÖRE DİYET UYGULAMALARI Birinci Düzey SEÇ 204 4 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı ÖĞRETİM GÖREVLİSİ NESLİHAN ÖNER
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Arş. Gör. Sema Küçükkatırcı
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı Hastalıklara göre tıbbi beslenme tedavisi uygulamalarının tanımlanması ve kavranmasını amaçlamaktadır.
Dersin Tanımı Hastalıklara göre tıbbi beslenme tedavisi uygulamalarının tanımlanması ve kavranmasını amaçlayan bir seçmeli derstir.

Dersin İçeriği
1 Besin grupları ve besin ögeleri
2 Sağlıklı beslenme ilkeleri
3 Diyet tedavisi nedir?
4 Obezite ve beslenme tedavisi
5 Kalp damar hastalıklarında beslenme tedavisi
6 Hipertansiyon beslenme tedavisi
7 Diyabet ve beslenme tedavisi
8 Ara sınav
9 Kanserde beslenme tedavisi
10 Böbrek hastalıklarında beslenme tedavisi
11 Karaciğer hastalıklarında beslenme tedavisi
12 Sindirim sistemi hastalıklarında beslenme tedavisi
13 Kemik ve eklem hastalıklarında beslenme tedavisi
14 Gıda Katkı Maddeleri
15 Final sınavı
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Farklı akut/kronik hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi uygulamalarının kavranması
2 -
3 -
4 -
5 -
6 -
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik problemlerini modelleme ve çözme için uygulayabilme becerisi.
2 Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 Mühendislik problemlerinin incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
7 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi.
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci.
10 Proje yönetimi ile risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürebilir kalkınma hakkında farkındalık.
11 Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ile çağın sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 2 4 8
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 2 4 8
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     46
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 0 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Krause's Food & Nutrition Therapy Food, Nutrition and Diet Therapy (Krause's) Series Krause's Food & Nutrition Therapy L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump Baskı 12, Yayıncı Saunders/Elsevier, 2008 ISBN 1416034013, 9781416034018
Yardımcı Kaynaklar American Dietetic Association Complete Food and Nutrition Guide by Roberta Larson Duyff, American Dietetic Association Book Description Publication Date: September 18, 2006 | ISBN-10: 0470041153 | ISBN-13: 978-0470041154 | Edition: Revised and Updated 3rd Edition

Ders İle İlgili Dosyalar