Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
SİNYAL İLETİ MEKANİZMALARI Birinci Düzey ECF 510 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. MÜKERREM BETÜL AYCAN
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı DOÇ. DR. MÜKERREM BETÜL AYCAN
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Dersler teorik olarak işlenmekte olup, ders sonunda öğrencilerden soru-cevap tekniği ile her konunun genel tekrarı yapılmaktadır.
Dersin Amacı İlaç geliştirmeye yönelik sinyal yolaklarının öğretilmesi
Dersin Tanımı Bu derste öğrenciler tedavi hedefi olabilecek sinyal yolaklarını öğrenmektedirler

Dersin İçeriği
1 Sinyal ileti yollarının yapısı
2 Sinyal ileti yollarının fonksiyonları
3 Hücre membranında bulunan reseptörler
4 Hücre membranındaki sinyalleyici mekanizmalar
5 Hücre içinde bulunan reseptörler
6 Hücre içinde bulunan sinyalleyici mekanizmalar
7 G protein kapılı reseptörler
8 G protein kapılı reseptörlerle ilişkili sinyal yolakları
9 Fosfolipazlar, Fosfodiesterazlar
10 Protein kinazlar, İyon kanalları
11 Kalsiyum, Kalmodulin
12 Nitrik oksit, Apoptozis
13 Fizyopatolojik olaylarda sinyal ileti yollarındaki değişiklikler
14 Sinyal ileti olaylarının klinik önemi
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Tedavi hedefi olan sinyal yolaklarının öğrenilmesi
2 G-protein reseptörlerinin ve onunla ilişkili sinyal yolaklarının öğrenilmesi
3 Fosfolipazlar, fosfodiesterazlar, protein kinazlarla ilişkili sinyal yolaklarının öğrenilmesi
4 İyon kanalları ve ilişkili yolakların öğrenilmesi
5 Kalsiyum, kalmodulin, nitrik oksit ve apoptoz ile ilişkili yolakların öğrenilmesi
6 Sinyal iletim yolaklarının klinikte anlamlılığının öğrenilmesi
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Gıda Mühendisliği alanında bir problemi tespit etmek, çözüm geliştirmek ve bunu uygulama yetisine sahip olmak.
2 Temel mühendislik konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olmak.
3 Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi, üretimin optimizasyonu, kalite ve güvenlik konularında yeterli alt yapıya sahip olmak.
4 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilmek.
5 Bilimsel yöntemlerle araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme becerisine sahip olmak.
6 Gıda mühendisliği alanındaki bir bilgiyi, çalışmayı yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek.
7 En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneğine sahip olmak.
8 Gıda mühendisliği alanının gerektirdiği sunum, yazım, tasarım, istatistik gibi konularda bilişim teknolojilerinden etkin olarak yararlanmak.
9 Proje hazırlama ve değerlendirme konularında bilgi ve beceriye sahip olmak.
10 Yaşam boyu öğrenmenin, bilim ve teknolojideki yenilikleri takip etmenin ve bu kapsamda kendini sürekli geliştirmenin önemini kavrayabilmek.
11 İşletme yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve bilince sahip olmak.
12 Gıda mühendisliği alanında kazandıkları bilgi ve becerileri disiplinlerarası çalışmalarda uygulayabilmek.
13 Sosyal ve etik değerleri özümsemek ve sorumluluğunu taşımak.
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 15 15
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 20 20
Yarıyıl sonu sınavı 1 15 15
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     150
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Goodman and Gillman’s Manual Pharmacology and Therapeutics
Yardımcı Kaynaklar Color Atlas of Pharmacology, Textbook of Receptor Pharmacology, Current Protocols in Pharmacology, Pharmacotherapy A Pathophysiologic Approach, Bioassay Techniques for Drug Development

Ders İle İlgili Dosyalar