|
1 |
Doymuş/doymamış ve esansiyel yağ asitlerini tanıyacak ve klinik önemi hakkında bilgi sahibi olacak.
|
|
2 |
Trigliserider, fosfolipidler, sifingolipidler ve kolesterol gibi temel lipid yapılarını ve her birinin organizmadaki fonksiyonunu öğrenecek.
|
|
3 |
Biyomembranların lipid bileşimini ve “akışkan–mozaik model”e göre, membranların dinamik yapılar olduğunu öğrenecek.
|
|
4 |
Biyolojik materyalde bulunan lipidlerin ve yağ asitlerinin saflaştırılmasında kullanılan kromatografik yöntemleri öğrenecek.
|
|
5 |
Safra asitleri, steroid hormonlar, yağda çözünen vitaminler (A D E K),
kinonlar, dolikol, prostaglandinler, tromboksanlar, lökotrienler gibi spesifik biyolojik aktiviteye sahip olan lipidleri tanıyacak ve lipidlerden türeyen hücre içi haberciler hakkında bilgi sahibi olacak.
|
|
6 |
HDL, LDL, VLDL ve şilomikronlar gibi lipoproteinlerin yapılarını, her birinin fonksiyonunu ve organizmada nasıl sentezlendiğini öğrenecek; ayrıca, “Fredrickson sınıflaması”na göre hiperlipidemi tipleri ve klinik bulguları hakkında bilgi sahibi olacak.
|
|
7 |
Glukoz, fruktoz, galaktoz gibi monosakkarid, maltoz, sukroz ve laktoz gibi disakkarid ve oligosakkarid yapılarını, özelliklerini ve reaksiyonlarını öğrenecek.
|
|
8 |
Nişasta, glikojen, dekstran ve ?-glukan gibi homopolisakkarid yapıları ile hiyaluronik asit ve kondroitin sülfat gibi glikozaminoglikanları, proteoglikan ve glikoprotein yapılarını tanıyacak ve bunların organizmadaki fonksiyonlarını öğrenecek.
|
|
9 |
|
|
10 |
|