Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi D.TİPİ AKTS Kredisi Ders Bilgileri
METABOLİZMA VE BESLENME HASTALIKLARI Birinci Düzey ZT 538 2 7.50 7.50 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yüksek Lisans Öğrencisi olmak
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı Yusuf KONCA, ISMAİL ULGER
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Arş. Gör. Selma BÜYÜKKILIÇ BEYZİ
Dersin Veriliş Şekli Teorik
Dersin Amacı Beslenme Hastalıkları Hakkında Bilgi Vermek
Dersin Tanımı Beslenme Hastalıklarının Hayvan Beslemedeki Önemi

Dersin İçeriği
1 Beslenme Hastalıklarının Önemi
2 Beslenme Hastalıklarından Korunma ve Rasyon
3 Beslenme Hastalıklarından Korunma ve Rasyon
4 Sütçü Sığırlardaki Beslenme Hastalıkları
5 Sütçü Sığırlardaki Beslenme Hastalıkları
6 Besi Sığırlarındaki Beslenme Hastalıkları
7 Atlardaki Beslenme Hastalıkları
8 Ara Sınav
9 Tavuklardaki Beslenme Hastalıkları
10 Hindilerdeki Beslenme Hastalıkları
11 Ördeklerdeki Beslenme Hastalıkları
12 Küçükbaş Hayvanların Beslenme Hastalıkları
13 Karnivorların Beslenme Hastalıkları
14 Beslenme Hastalıklarından Korunma Yolları
15 Beslenme Hastalıklarından Korunma Yolları
16 Beslenme Hastalıklarının Ekonomik Önemi
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Beslenme Hastalıklarının Önemi Hakkında Bilgi Sahibi Olmak
2 Beslenme Hastalıklarından Korunma ve Rasyon Hakkında Bilgi Sahibi Olmak
3 Sütçü Sığırlardaki Beslenme Hastalıkları Hakkında Bilgi Sahibi Olmak
4 Besi Sığırlarındaki Beslenme Hastalıkları Hakkında Bilgi Sahibi Olmak
5 Atlardaki Beslenme Hastalıkları Hakkında Bilgi Sahibi Olmak
6 Küçükbaş Hayvanların Beslenme Hastalıkları Hakkında Bilgi Sahibi Olmak
7 Kanatlı Beslenme Hastalıkları Hakkında Bilgi Sahibi Olmak
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 İnsan bedeninin normal fiziksel ve psikolojik işleyişinin ana basamaklarını bilir.
2 Fiziksel, biyolojik, kültürel ve sosyal çevre faktörlerinin insan sağlığına etkilerini açıklayabilir. Bireyleri çevresiyle bir bütün olarak değerlendirir.
3 Hastalık ve yaralanmaların hücre, doku ve organlarda oluşturduğu yapısal ve fonksiyonel değişiklikleri ve bunların yol açtığı semptom ve bulguları açıklayabilir.
4 Çağdaş hekimlik anlayışına uygun hasta yönetiminin gerektirdiği hekimlik becerilerini (tanı, tedavi, izlem, rehabilitasyon ve acil girişim) bilir ve uygular.
5 Tıbbi uygulamalarını maliyet – etkili yaklaşımlara dayandırır.
6 Sevk edilmesi gereken hastaları seçebilir ve uygun koşullarda sevk edebilir.
7 Birey ve toplum sağlığını korumaya ve geliştirmeye yönelik temel ilkeleri bilir ve uygular.
8 Sağlık hizmetlerinin sunumunda güncel uygulamaları ve hukuki düzenlemeleri bilir.
9 Mevcut düzenlemelere uygun şekilde tıbbi ve adli kayıt tutabilir ve gerekli bildirimleri yapabilir.
10 Mesleğini uygularken hastalar, hasta yakınları, meslektaşları, diğer sağlık çalışanları ve diğer paydaşlarla etkin iletişim kurar.
11 İnsani ve mesleki değerlerle etik ilkelere uygun davranır.
12 Bilgi ve iletişim teknolojilerini etkin biçimde kullanır.
13 Hekimlik mesleğinde yaşam boyu öğrenmenin önemini bilir, farklı kaynaklardan güvenilir bilgiye ulaşabilir ve elde ettiği bilgileri eleştirel yaklaşımla yorumlayabilir.
14 Sağlık hizmetlerinin sunumunda kullanılan alet ve cihazlar hakkında bilgi sahibidir, birinci basamak koşullarında kullanılması beklenen alet ve cihazları kullanabilir.
15 Bilimsel araştırma planlayabilir, verileri toplayabilir, değerlendirebilir, araştırma raporu hazırlayabilir, hazırladığı raporu yurt içi veya yurt dışı bir dergide yayınlayabilir veya bir bilimsel toplantıda sunabilir.
16 Türkçeyi doğru ve etkili biçimde kullanır.
17 En az bir yabancı dili; mesleksel literatürü anlayacak, yorumlayacak ve öğrendiklerini hekimlik uygulamalarına taşıyabilecek düzeyde kullanabilir.
18 Temel yöneticilik ve liderlik becerilerine sahiptir.
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 15 3 45
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 15 7 105
Ödevler 10 1 10
Sunum / Seminer hazırlama 3 2 6
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 10 10
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 1 1 1
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 10 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     189
AKTS     7.50

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı ERGÜN, A., TUNCER, Ş.D., 2001: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları.Medipres,Ankara.
Yardımcı Kaynaklar

Ders İle İlgili Dosyalar