Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
GIDA SANİTASYONU İkinci Düzey KVBH 519 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı DOÇ. DR. NAİM DENİZ AYAZ
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı Bu derste öğrenciyi gıdalarda hijyen metotları hakkında bilgilendirmek amaçlanmaktadır.
Dersin Tanımı Bu ders, sanitasyonun tanımı, gıda güvenliği ve gıda hijyeni, olası kontaminant kaynakları ile ilgili konuları kapsar.

Dersin İçeriği
1 Temizlik, dezenfeksiyon ve sanitasyonun tanımı
2 Sanitasyonun önemi
3 Gıda ile ilgili kurumlar ve mevzuatlar
4 ISO 22000
5 HACCP
6 GMP
7 Atık yönetimi
8 Sanitasyonda kullanılan kimyasallar ve yönetimi
9 Sanitasyonda kullanılan kimyasallar ve yönetimi
10 CIP yöntemi
11 CIP yöntemi
12 Gıda Hazırlama alanları ve sanitasyonu
13 Gıda Hazırlama alanları ve sanitasyonu
14 Gıda Hazırlama alanları ve sanitasyonu
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Gıda üretim alanlarının yapısal özellikleri
2 Temizlik ve sanitasyon prensipleri
3 Gıda üretim alanlarında asgari ve teknik hijyenik şartlarının oluşturulması
4 ISO 22000 ve HACCP sistemlerinin etkin şekilde uygulanması
5
6
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 5 5 25
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 10 3 30
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 14 2 28
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 10 3 30
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 5 5 25
Toplam iş yükü     196
AKTS     8.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı İnternet Erişimi
Yardımcı Kaynaklar Wilbur A.G. 1994. CGMP’S/Food Plant Sanitation, CTI Publications, Inc. USA

Ders İle İlgili Dosyalar