Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
KARMA YEM TEKNOLOJİSİ Birinci Düzey ZT 410 Seçmeli 8 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri --
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı Prof. Dr. Yusuf KONCA
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Arş. Gör. Selma BÜYÜKKILIÇ BEYZİ
Dersin Veriliş Şekli Teorik
Dersin Amacı Karma yemlerde kullanılan yem hammaddeleri ve bunların besin maddeleri içerikleri, bu besin maddelerini tespit etmede kullanılan yöntemler, yem hammaddelerinin değer ve kalitelerine etki eden faktörler, kalitelerini artırma ve tespit etme yöntemleri, saklama yöntemleri, hayvan beslemede kullanım olanakları, elde ediliş teknolojileri, ve karma yem sanayinde karşılaşılan sorunlara yönelik alınacak önlemler konularında gerekli bilgi ve deneyimin kazandırılması
Dersin Tanımı Yem endüstrisinin tarihçesi, bugünkü durumu ve geleceği, karma yem üretim ve işleme teknolojisi hakkında bilgiler ile yeni gelişmelerin verilmesi ile çiftlik hayvanlarının beslenmesinde kullanılan yem hammaddeleri, bunların bileşimleri, hazırlanış teknolojileri ve hayvan beslemedeki kullanımları arasındaki farklar, yem sanayi ve hayvancılık sektörü için önemi ve yemleri değerlendirme yöntemleri

Dersin İçeriği
1 Karma yemin tanımı ve önemi
2 Karma yem çesitleri
3 Karma sanayinde kullanılan hammadeler ve içerikleri
4 Yemlere uygulanan işlemler
5 Yemlere uygulanan işklemlerin karma yem özellikleri ve hayvan üzerindeki etkileri
6 Antibiyotik ve enzimlerin karma yemlerde kullanımı
7 Karma yemin homojenitesi ve dehomojenizasyon
8 Ara sınav
9 Karma yemde karıstırma sistemleri, karıstırma süreleri, karıstırma süresinin karma yemin kalitesi üzerine etkileri
10 Etkin hayvansal üretim için yem maddesi olarak rendering ürünlerin kullanımı
11 Karma yem sanayi makine ve techizatları
12 Yem depolarında zararlı yönetimi
13 Karma yem üretiminde karsılasılan sorunlar ve öneriler
14 Teknolojideki son gelişmeler ile ülkemizde uygulama olanakları
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Karma yem endüstrisi konusunda bilgi sahibi olmak
2 Karma yem üretim aşamaları
3 Karma yem kalitesi
4 -
5 -
6 -
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Zootekni alanında hayvan yetiştirme, hayvan besleme, hayvan ıslahı, gen kaynakları, ekoloji, biyoteknoloji ve çiftlik yönetimi konularında temel bilgileri edinme, bu bilgileri pratik ve teorik olarak kullanabilme becerisi,
2 Türkiye'de ve Dünya'da hayvancılık ve hayvansal üretimin önemini kavrama, geliştirme yeni fikirler oluşturabilme becerisi,
3 Temel ziraat ile ilgili yerli ve yabancı kaynaklardan günceli takip etme ve bilgi kaynaklarına ulaşma, kaynak araştırması yapabilme becerisi,
4 Zootekni alanına ilaveten, ziraatin diğer alanlarında da (bitkisel üretim) temel bilgilere sahip olma ve gerektiğinde bu bilgileri geliştirebilme becerisi,
5 Tarım ve Mühendislikle ilgili olarak etik değerleri kavrama ve bunlara uygun olarak hareket edebilme becerisi,
6 Büyükbaş, Küçükbaş, Kanatlı grubu hayvanları (genel çiftli hayvanları)tanımlayabilme, adlandırabilme ve yetiştirebilme, bu alanda işletme kurabilme ve işletebilme yeterliliği becerisi,
7 Hayvan genetiği, gen kaynakları ile tüm hayvansal materyalin ve çevrenin korunması ile sürdürülebilirlik için yöntemleri belirleme ve uygulama becerisi,
8 Hayvansal kaynaklı ürünlerin insan beslenmesinde öneminin ve kalite standartlarının kavranması , bu ürünlerin işlenme aşamaları, ekonomik değeri ve pazarlanma noktalarının bilgi ve becerilerinin kazanılması,
9 Zootekni alanında ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilme; saha çalışmaları yapabilme, bilgilerini ve sorunlara karşı çözüm önerilerini aktarabilme becerisi,
10 Çiftlik hayvanlarında fizyoloji, anatomi, üreme biyolojisi, hayvan davranışları-refahı, hayvan hastalıkları ve sağlık konusunda temel bilgiler kazanma ve gerektiğinde kullanabilme becerisi,
11 Hayvan beslenmesinin önemi, yem kaynakları ve bunların etkin şekilde kullanılması, alternatif besin kaynakları, rasyon hazırlama becerisi,
12 Araştırma ve denemeler sonucunda veri analizi, istatistik yöntemlerin uygulanması becerisi,
13 Tarımsal problemlerin çözümünde araştırma, analitik düşünme, bilgiye ulaşma ve çözüm üretme becerisi (Proje, ödev, tez, seminer, staj),
14 Tarımsal problemlerin farkında olma, onları izleyebilme, bu konularla ilgili görüşlerini açık bir şekilde sözlü ve yazılı ifade ederek iletişim kurabilme (Türk dili, sosyal içerikli ders) becerisi,
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 10 2 20
Ödevler 5 2 10
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 3 3 9
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     71
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı -
Yardımcı Kaynaklar -

Ders İle İlgili Dosyalar