Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
BESLENME VE SAĞLIK Birinci Düzey GK 213 Seçmeli 3 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. NAZMİ SARITAŞ
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze, online, anlatım yöntemi, soru cevap yöntemi
Dersin Amacı Sporcu performansının önemli bir parçası olan sporcu beslenmesi ile ilgili temel ilkeleri, performansı artırmaya yönelik beslenme uygulamalarını ve ergojenik destekleri, vücut bileşimini özel durumdaki sporcuların beslenme özelliklerini öğretmek. Sağlıklı beslenme kurullarını öğretip, egzersiz öncesi ve sonrası nasıl besleneceğinin kavranması
Dersin Tanımı Sağlık ve beslenme ilişkisi kurup, sporcuların enerji ve makro besin öğeleri, sporcuların mikro besin öğeleri, antrenman/müsabaka öncesi, sırası ve sonrası beslenme özellikleri, sıvı tüketiminin önemi, ergojenik yardım, vücut kompozisyonu ve ağırlık kontrolü, farklı koşullarda egzersizde beslenme özellikleri.

Dersin İçeriği
1 Sağlık ile ilgili temel kavramların açıklanması Beslenme ve sporcu beslenmesine giriş.
2 Makro besin öğelerinden karbonhidratlar.
3 Karbonhidratların sporcu beslenmesindeki yeri
4 Makro besin öğelerinden proteinler ve sporcu beslenmesindeki yeri ve önemi
5 Makro besin öğelerinden yağlar ve sporcu beslenmesindeki yeri ve önemi
6 Sporda Vitamin kullanımını yeri ve önemi
7 Sporda Mineral kullanımını yeri ve önemi
8 Sporcularda su ve sporcu içecekleri ve hidrasyon durumunun değerlendirilmesi
9 Sporda enerji içecekleri
10 Sporcularda müsabaka öncesi, sırası ve sonrası beslenme
11 Sporcularda vücut kompozisyonu ve değerlendirilmesi
12 Sporda Ergojenik destek ürünlerinin kullanımı
13 Menü planlama yöntemleri
14 Konu tekrarı
15 Final sınavı
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Sağlıkla ilgili kavramaları ifade edebilir.
2 Beslenme ile ilgili bazı kavramları bilir.
3 Yeterli ve dengeli beslenmeyi ifade edebilir.
4 Besin öğelerini açıklar.
5 Öğrendiklerini kendi beslenmesinde uygulayıp uygulamadığını tartışır.
6 Müsabaka öncesi beslenmeyi kavrar
7 Müsabaka sırası beslenmeyi kavrar
8 Müsabaka sonrası beslenmeyi kavrar
9 Sporculara özgü vücut kompozisyonunu kavrar, yorumlar ve ağırlık kontrolü yapar.
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Beden eğitimi ve spor alanının belli başlı kavramlarını, varsayımlarını, tartışmalarını, araştırma ve inceleme yöntemlerini kullanır.
2 Beden eğitimi ve spor öğretimine uygun planlama yapar.
3 Beden eğitimi ve spor öğretiminde planları uygular.
4 Beden eğitimi ve spor öğretiminde özel gereksinimli öğrencilere yönelik planlamalar yapar.
5 Beden eğitimi ve spor alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
6 Alanı ile ilgili bilgi ve düşüncelerini akıcı ve anlaşılır şekilde ifade eder.
7 Fiziksel aktivite ve sağlık ile ilgili güncel bilgileri analiz eder.
8 Beden eğitimi ve spor alanındaki araştırma yöntem ve tekniklerini kullanır.
9 Beden eğitiminde kullanılan ölçme ve değerlendirme yöntemlerini kullanır.
10 Öğretmenlik mesleği ile ilgili kavramları analiz eder.
11 Öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve psikomotor gelişimlerine yönelik yaptığı ölçme değerlendirme sonuçlarını analiz edebilme ve öğrencilere gerekli geri bildirimleri sağlayabilir.
12 Öğrencilerin aktif biçimde ders katıldığı, anlamlı ve kalıcı öğrenmenin oluştuğu, öğrencinin kendini güvende hissettiği bir öğrenme ortamı oluşturabilme için gerekli olan birey ve grup yönetimi ilke ve stratejilerini uygulayabilir
13 Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar
14 Alanıyla ilgili genel kültür bilgisine yönelik konuları bilir.
15 Öğretmenlik mesleği için geçerli olan etik kurallara her zaman uygun davranabilir.
16 Toplumda spor kültürünün oluşturulması, farklı sporların tanıtılması ve spora katılımın yaygınlaştırılması için geçerli stratejiler geliştirebilir.
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 4 4 16
Ödevler 2 4 8
Sunum / Seminer hazırlama 1 4 4
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 4 4
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 4 4
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 1 4 4
Toplam iş yükü     72
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Ders Notları
Yardımcı Kaynaklar Ersoy, G (2012) Egzersiz ve Spor Yapanlar için Beslenme, Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara Pehlivan, A (2017) Sporda Beslenme. Bedray Yayıncılık Maughan, R.J., Nutrition in Sport, MPG Books LTD, GB, 2001. Clark,N., Sports Nutrition Guidebook, (second ed.), Human Kinetics, USA, 1997. Williams, H.M., Nutrition for Fitness and Sport, Brown Benchmark, USA, 1995.

Ders İle İlgili Dosyalar