Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
HORMON ANALİZ METODLARI İkinci Düzey BİK 621 1 8.00 8.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Turkçe
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE ÖZEL YETKİN
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı Prof.Dr.Sabahattin Muhtaroğlu
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Teorik
Dersin Amacı Bu ders, hormon ölçüm yöntemleri hakkında detaylı bilgi sağlamakta, ayrıca tanımlanmadığı durumlarda önemli klinik sonuçları olan preanalitik ve analitik problemlere dikkat çekmektedir.
Dersin Tanımı Doğru ve güvenilir laboratory testleri ,özellikle potansiyel endokrin hastalığı olan kişiler için önemlidir . Çok önceleri hormon ölçümleri bir haftan uzun bir sürede sonuçlandırılabilirdi. Yaşadığımız çağda hızlı trafiği olan testler için, artık aynı günde sonuç verme bir norm haline gelmiştir.

Dersin İçeriği
1 Sınıflandırma
2 Hormonların salınımı ve fonksiyonları
3 Hormon reseptörlerinin Rolü
4 Hormonelerin ve ilişkili analitlerin ölçümü
5 Bioassy Tenikler
6 Reseptör-bazlı ölçüm
7 İmmunoassay Tenikler
8 Enstrumental Tenikler
9 Hormon ölçümünde interferanslar
10 Hipofiz Hormonları
11 Adrenal Hormonlar
12 Gonadal hormonlar
13 Tiroid Hormonları
14 Paratiroid Hormonları
15 Pankreas Hormonları
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Hormonların yapı, fonksiyon ve ölçüm yöntemlerinin sınflandırılmasını öğrenmek
2 Hormonların salınım ve fonksiyonlar
3 Hormon reseptörlerinin rolü hakkında bilgi edinmek
4 Hormon ve ilişkili yapıların analizi hakkında bilgi sahibi olmak
5 Bioassay ve reseptör bazlı ölçüm teknikleri
6 Hormonlarla ilgili enstrumental teknikler ve immmunoassayler
7 İmmunoassaylerde interferanslar
8 Hipofiz,adenal,gonodal, tiroid,paratiroid ve pankreas hormonlarının ölçümleri hakkında detaylı bilgi edinmek
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2 Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3 Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4 Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5 Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6 Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7 Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8 Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9 Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10 Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 7 2 14
Sunum / Seminer hazırlama 10 1 10
Kısa sınavlar 5 1 5
Ara sınavlara hazırlık 10 4 40
Ara sınavlar 2 2 4
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 8 2 16
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 10 4 40
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 6 2 12
Toplam iş yükü     199
AKTS     8.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 20
Kısa sınav 1 20
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı
Yardımcı Kaynaklar

Ders İle İlgili Dosyalar