Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
SPORCU BESLENMESİ Üçüncü Düzey BES 307 5 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ MERVE ÇAPAŞ
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı ARŞ. GÖR. DR. MERVE ÇAPAŞ
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Yüzyüze Anlatım ve Tartışma
Dersin Amacı Spor performansının önemli bir parçası olan beslenme ile ilgili temel ilkeleri, performansı artırmaya yönelik beslenme uygulamalarını ve ergojenik destekleri, vücut bileşimini özel durumdaki sporcuların beslenme özelliklerini öğretmek.
Dersin Tanımı Özel bir grup olan sporcularda beslenme ilkelerini ve beslenmenin performansa etkisinin öğrenilmesi

Dersin İçeriği
1 Sporcu beslenmesine giriş ve temel bilgiler
2 Sporcularda vücut kompozisyonu
3 Sporcularda enerji gereksinimi
4 Sporcularda su ve elektrolit gereksinimi
5 Sporcularda makro besin öğeleri gereksinimi: Karbonhidrat
6 Sporcularda makro besin öğeleri gereksinimi: Protein
7 Sporcularda makro besin öğeleri gereksinimi: Yağ
8 VİZE HAFTASI
9 Sporcularda mikro besin öğeleri gereksinimi: Vitaminler
10 Sporcularda mikro besin öğeleri gereksinimi: Mineraller
11 Sporcularda menü planlama
12 Sporcularda ağırlık kontrolü
13 Sporcularda müsabaka/antrenman öncesi, sırası ve sonrasında beslenme
14 Sporcularda ergojenik destekler
15 Genel değerlendirme
16 FİNAL HAFTASI
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Sporcuların enerji, makro besin ögeleri gereksinimlerini öğrenir.
2 Sporcuların mikro besin ögeleri gereksinimlerini öğrenir.
3 Antrenman / müsabaka öncesi, sırası ve sonrasında beslenme özelliklerini kavrar.
4 Sıvı tüketiminin önemini anlar, önerilerde bulunur.
5 Ergojenik yardımı tanımlar, karşılaştırmalar yapar.
6 Sporculara özgü vücut kompozisyonunu kavrar, yorumlar ve ağırlık kontrolü yapar.
7 Özel Durumlarda (kadın, çocuk, vejetaryen sporcularda beslenme özelliklerini öğrenir.
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 1- Hemşirelik teorilerini uygulama bilgi ve yeteneğini geliştirebilme
2 2- Ruh sağlığı ve hastalıkları hemşireliği alanındaki bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturabilme
3 3- Ruh Sağlığı ve hastalıkları hemşireliği alanındaki bir sorunu, bağımsız olarak kurgulayabilme, çözüm yöntemi geliştirebilme, çözebilme, sonuçları değerlendirebilme ve gerektiğinde uygulayabilme
4 4- Ruh Sağlığı ve hastalıkları hemşireliği alanıyla ilgili bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme, öğrenmeyi yönlendirebilme ve ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebilme
5 5- Ruh Sağlığı ve hastalıkları hemşireliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözeterek bu değerleri paylaşabilme
6 6- Ruh Sağlığı ve hastalıkları hemşireliği alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme yeteneklerini, disiplinler arası çalışmalarda uygulayabilme
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 15 1 15
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 15 1 15
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 3 3
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 3 3
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     38
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Ersoy, G. Egzersiz ve Spor Yapanlar için Beslenme, Damla Matbaacılık, Ankara, 2000.
Yardımcı Kaynaklar 1. Maughan, R.J., Nutrition in Sport, MPG Books LTD, GB, 2001 2. Clark,N., Sports Nutrition Guidebook, (second ed.), Human Kinetics, USA, 1997. 3. Williams, H.M., Nutrition for Fitness and Sport, Brown Benchmark, USA, 1995. 4. Howley, E., Frank, B.D, Health and Fitness Instructor?s Handbook, third ed Human Kinetics, USA, 1997. 5.

Ders İle İlgili Dosyalar