Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İkinci Düzey Y327 ÖKD 5 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri -
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör ÖĞRETİM GÖREVLİSİ LALE KARASU
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı ÖĞRETİM GÖREVLİSİ HATİCE ÖZDEMİR
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı -
Dersin Veriliş Şekli Sınıf dersi, vaka analizleri
Dersin Amacı Dersin ana amacı; İş sağlığı ve güvenliği kavramlarını tanıyan, yasal yükümlülüklerinin farkında, stajda ve ilerde iş hayatında hem kendi hem de iş arkadaşlarının sağlık ve güvenliği için kuralları bilen, uygulayan ve güvenlik kültürüne katkı sunan diş hekimleri yetiştirmek.
Dersin Tanımı Temel iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı, güvenlik kültürü, kurallar ve koruyucular hakkında bilgi.

Dersin İçeriği
1 İş sağlığı ve güvenliğinin tanımı ve önemi, tarihsel gelişimi
2 İş sağlığı ve güvenliği genel kuralları ve güvenlik kültürü
3 Çalışma mevzuatı ile ilgili bilgiler
4 Çalışanların yasal hak ve sorumlulukları
5 İş kazası ve meslek hastalığından doğan hukuki sonuçlar
6 İş kazaları, sebepleri ve alınması gereken önlemler
7 Risk değerlendirmesi genel kavramlar ve yöntem
8 Diş hekimliği laboratuvarlarında ön tehlike analizi
9 Yangından korunma, acil durum, tahliye ve kurtarma
10 Fiziksel ve kimyasal risk etmenleri
11 Ergonomik ve psikososyal risk etmenleri
12 Meslek hastalıkları ve genel korunma prensipleri
13 Diş hekimliğinde karşılaşılan mesleki risk faktörleri
14 Enfeksiyon Hastalıkları ve el hijyeni
15 Enfeksiyon Hastalıkları ve korunma prensipleri
16 Kişisel koruyucu donanımlar
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 İş sağlığı ve güvenliğindeki temel kavramları bilir
2 İş kazasını tanımlayabilir
3 İSG mevzuatının genel yapısını bilir
4 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun amacını ve işverenin yükümlülüklerini sıralayabilir
5 Fiziksel, kimyasal, biyolojik, psikososyal ve ergonomik tehlikelerden kaynaklı riskleri tanımlayabilir
6 Yangına ilişkin temel kavramları ve korunma yollarını bilir
7 Kişisel koruyucu donanımları tanır ve nasıl kullanacağını bilir
8 Enfeksiyon risklerini ve alınması gerekli önlemleri bilir.
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2 Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3 Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4 Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5 Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6 Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7 Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8 Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9 Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10 Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 16 2 32
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 2 2 4
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 4 4
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 8 8
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     50
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Basılmamış ders notu
Yardımcı Kaynaklar 1)Diş Hekimliğinde Enfeksiyonun Önlenmesi ve Kontrolü için Temel Bilgiler, Caroline L. Pankhurst and Wilson A. Coulter, Medya Yayın Grubu, İstanbul, 2)www.mevzuat.gov.tr

Ders İle İlgili Dosyalar