Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
DEPO HASTALIKLARI İkinci Düzey BTS416 8 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı YRD.DOÇ. DR. HACER HANDAN ALTINOK
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı Depolanmış ürün hastalıklarının tanıtılması ve mücadele yöntemleri
Dersin Tanımı Depolanmış ürün hastalıklarının tanımı ve kontrol stratejilerinin verilmesi. Hasat sonrası bozulmaları etkileyen faktörler hakkında bilgi verilmesi.

Dersin İçeriği
1 Hasat sonrası bozulmaları etkileyen faktörler
2 Yumuşak çekirdeklilerde görülen depo hastalıkları
3 Sert çekirdeklilerde görülen depo hastalıkları
4 Çilek, ahududu, böğürtlende görülen depo hastalıkları
5 Üzümde görülen depo hastalıkları
6 Kivi, incir ve muzda görülen depo hastalıkları
7 Patates ve havuçta görülen depo hastalıkları
8 Soğan ve sarımsakta görülen depo hastalıkları
9 Hububatta görülen depo hastalıkları
10 Besin maddesi ile ilişkili olan hastalık ve şekil bozuklukları, Fizyolojik hastalıklar, Çevre faktörlerinin etkisi
11 Penicillium, Aspergillus, Botrytis, Alternari, Rhizopus, Mucor, Geotrichum, Sclerotinia, Rhizoctonia, Pythium gibi önemli fungal cinslerin tanıtılması
12 Erwinia, Pseudomonas, Clavibacter gibi önemli bakteriyel cinslerin tanıtılması
13 -
14 -
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Depolamada önemli, fungal ve bakteriyel etmenlerin ekonomik önemlerinin kavranması
2 Depo hastalıklarının ayırıcı simptomları
3 Fungal ve bakteriyel kontaminasyonları önlemek için alınabilecek tedbirler
4 -
5 -
6 -
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Kamu Hukukund alanında genel bilgi edinme
2 Seçtiği derslerle ilgili ayrıntılı bilgi edinme
3 Mezunların uzman unvanı elde etmesi
4 Mesleklerine olumlu katkı sunma
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 2 6 12
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 8 8
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 8 8
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     87
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 50
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   50
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   50
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   50
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı -
Yardımcı Kaynaklar Ders notu. Snowdon, A. L. 1991. A colour atlas of post- harvest diseases and disorders of fruits and vegetables. Wolfe Scientific. Barkai-Golan, R. 2001. Postharvest diseases of fruits and vegetables. Development and control. Elsevier. 418 pp.

Ders İle İlgili Dosyalar