Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
GENEL MİKROBİYOLOJİ İkinci Düzey GZM 203 3 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. SEMİH YILMAZ
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı DOÇ. DR. SEMİH YILMAZ
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Örgün eğitim (yüz yüse)
Dersin Amacı Bu derste mikroorganizmaların yapı ve özelliklerinin, sınıflandırmalarının, canlılık için önemlerinin ve tanımlanmalarının kavratılması amaçlanmıştır.
Dersin Tanımı Bu derste mikroorganizmaların sınıflandırılması, yapı ve fizyolojileri, genetik özellikleri ile antimikrobik maddeler, normal floralar, sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemlerine, mikroorganizmaların hayvan hastalıkları ile ilişkisi, mikroorganizmaların tanımlanması için yapılan laboratuvar işlemlerine ve bu amaçla kullanılan araç ve gereçlerin tanıtılmaları konularına yer verilmiştir.

Dersin İçeriği
1 Mikrobiyolojiye giriş; mikroorganizmaların sınıflandırması
2 Mikroorganizmalarda üreme
3 Mikrobiyel metabolizma
4 Mikrobiyel fizyoloji
5 Mikrobiyel fizyoloji Mikroorganizma-hayvan ilişkisi
6 Konukçu mikrob ilişkisi, Patojenisite
7 Mikrobiyel hastalıkar Zoonoz
8 ARA SINAV
9 Prokaryot-Ökaryot mikroorganizmalar ve özellikleri
10 Prokaryot-Ökaryot mikroorganizmalar ve özellikleri
11 Mikrobiyel genetik, Prokaryoik DNA ve RNA metabolizması
12 Virüsler ve özellikleri
13 Funguslar ve özellikleri
14 Funguslar, ilgili filumlar ve özellikleri
15 YARIYIL SINAVI
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Mikroorganizmaların yapısal ve fizyolojik özelliklerini bilir
2 Prokaryot-Ökaryot mikroorganizmaları ayırtedebilir ve özelliklerini bilir
3 Mikroorganizma gruplarını ifade edebilir: Bakterileri, Virüsleri, fungusları ve özelliklerini bilir
4 Mikrobiyel fizyolojiyi anlar
5 Mikrobiyel patojenisiteyi bilir
6 Organizmalarda mikroflorayı bilir ve etkisini anlar
7 Mikroorganizmaların genel özelliklerini bilir
8 Mikroorganizmalarda beslenme ve büyüme dinamiklerini bilir
9 Mikrobiyel metabolik olayları bilir
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 mesleki rol ve işlevlerini yerine getirmek için gerekli kuramsal ve uygulama bilgilerine sahiptir.
2 Mesleki etik ilke ve değerlere uygun davranır
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 13 2 26
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 13 1 13
Ödevler 1 2 2
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 5 5
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 2 2 4
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 8 8
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     62
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 30
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 10
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Michael T. Madigan, John M. Martinko, David Stahl. Biology of Microorganisms (13th Edition). Pearson Education Inc.
Yardımcı Kaynaklar Zihni Demirbağ. Genel Mikrobiyoloji.

Ders İle İlgili Dosyalar