Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
TURİZMDE KURUMSAL KAYNAK İkinci Düzey TUR820 1 7.00 7.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri YOK
Eğitimin Dili TÜRKÇE
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı DR.ÖĞR.ÜYESİ HARUN ÇALHAN
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı YOK
Dersin Veriliş Şekli YÜZ YÜZE
Dersin Amacı Turizm sektörününde faaliyet gösteren işletmelerin en temel kaynakları olan kurumsal kaynakların öğrenilmesi ve söz konusu kaynaklara yönelik temel kuramların ders kapsamında tartışılması yoluyla konuların irdelenmesi amaçlanmaktadır.
Dersin Tanımı Ders kapsamında kurumsal kaynak kavramı çerçevesinde turizmde finansal kaynaklar, insan kaynakları, entelektüel sermaye ve diğer kaynaklar incelenmektedir.

Dersin İçeriği
1 Kurumsal kaynak kavramının tanımlanması
2 Kurumsal kaynağa yönelik temel kuramlar
3 Kurumsal kaynağı oluşturan kaynakların incelenmesi
4 Turizm işletmelerinde finansal kaynaklar
5 Turizm işletmelerinde entelektüel kaynaklar
6 Turizm işletmelerinde insan kaynakları
7 Turizm İşletmelerinde İnsan Kaynakları Planlaması
8 Turizm İşletmelerinde Çalışan Performansı Değerlendirme Teknikleri
9 Turizm İşletmelerinde İş Gören Eğitimi
10 Turizm İşletmelerinde Kariyer Yönetimi
11 Turizmde Farklı Kültür Yönetimi
12 Turizm Sektöründe İnsan Kaynaklarına Yönelik Sorunlar
13 Turizm işletmelerinde diğer somut ve soyut kaynaklar
14 Turizm işletmelerinde diğer somut ve soyut kaynaklar
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Turizm işletmelerinin temel kurumsal kaynaklarını öğrenir.
2 Turizm işletmelerinin stratejik somut kaynaklarını bilir.
3 Turizm işletmelerinin stratejik soyut kaynaklarını bilir.
4 Turizm işletmelerinin insan kaynaklarının önemini ve planlamasını bilir.
5 Turizm işletmelerinde entelektüel sermayenin önemini ve stratejik rekabet avantajını kavrar.
6 Turizm işletmeleri kurumsal kaynaklarını yönetmeyi bilir.
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Mimari Tasarım
2 Konstrüksiyon/Yapı Bilgisi
3 Tarihi Çevre Koruma ve Belgeleme
4 Mimarlık Tarihi
5 Mimarlık Kuramı/ Bina Bilgisi
6 Malzeme Bilgisi
7 Kentsel Tasarım/Şehircilik
8 Sanat Tarihi
9 Binalarda Enerji Performansı ve Sürdürülebilirlik
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 14 1 14
Sunum / Seminer hazırlama 5 3 15
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 3 5 15
Ara sınavlar 1 3 3
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 3 6 18
Yarıyıl sonu sınavı 1 3 3
Araştırma 14 1 14
Toplam iş yükü     152
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 50
Kısa sınav 0 0
Ödev 14 50
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Konu ve içerik ile ilgili ulusal ve uluslararası bilimsel makaleler
Yardımcı Kaynaklar HUMAN RESOURCE MANAGEMENT FOR THE HOSPITALITY AND TOURISM INDUSTRIES, Dennis Nickson, Butterworth-Heinemann. Human Resources Management in the Hospitality Industry, David K. Hayes and Jack D. Ninemeier, John Wiley & Sons. Handbook of hospitality human resources management, Dana V. Tesone, Butterworth-Heinemann.

Ders İle İlgili Dosyalar