Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
YAPAY ORGAN TASARIMI Birinci Düzey BMM 601 1 7.50 7.50 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri --- ---
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör ÖĞRETİM ÜYESİ GÜLŞEN AKDOĞAN
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı Yrd. Doç. Dr. Gülşen AKDOĞAN
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı --- ---
Dersin Veriliş Şekli Powerpoint sunum, sınıf örnekleri ve örnek numuneler eşliğinde soru cevap metodu kullanılarak aktarılan teorik ders.
Dersin Amacı Yapay organlar konusunda bilgi kazandırmak ve organ tasarım kabiliyetini geliştirmek.
Dersin Tanımı Yapay organlar konusunda bilgi kazandırmak ve organ tasarım kabiliyetini geliştirmek.

Dersin İçeriği
1 Yapay organlara giriş
2 Kütle transferi ve akışkanlar mekaniğinin temel prensipleri
3 Biyolojik sistemlerdeki kimyasal reaksiyonlar
4 Biyomalzeme bilimi
5 Yapay organ tasarımının (biyomimetiğin) temel prensipleri
6 Yapay organların toplum sağlığının geliştirilmesi üzerine etkileri
7 Ara sınav ve Yapay organlar ve biyouyumluluk problemleri
8 Biyolojik modeller (protezler, yapay organlar)
9 Vücut içi ve vücut dışı yardımcı (asist) cihazlar
10 Hemodiyalizör, Yapay kan
11 Biyoyapay karaciğer
12 Intraaortik balon pompası
13 Kalp destek aygıtları, Oksijenatör (yapay akciğer)
14 Damar protezleri (yapay kan damarları)
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Organ ihtiyacının gerektiği durumları tanımak
2 Vücutta kullanılabilecek yapay organları tanımak
3 Yapay organ çeşitlerini ve malzeme çeşitliliklerini tanımak
4 Yapay organ- Vücut ilişkisinde fizyolojik ve mekanik problemleri tanımak
5 Yapay organ tasarımındaki temel prensipleri tanımak
6 Güncel yapay organları tanımak
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Gıda Mühendisliği alanında bir problemi tespit etmek, çözüm geliştirmek ve bunu uygulama yetisine sahip olmak.
2 Temel mühendislik konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olmak.
3 Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi, üretimin optimizasyonu, kalite ve güvenlik konularında yeterli alt yapıya sahip olmak.
4 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilmek.
5 Bilimsel yöntemlerle araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme becerisine sahip olmak.
6 Gıda mühendisliği alanındaki bir bilgiyi, çalışmayı yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek.
7 En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneğine sahip olmak.
8 Gıda mühendisliği alanının gerektirdiği sunum, yazım, tasarım, istatistik gibi konularda bilişim teknolojilerinden etkin olarak yararlanmak.
9 Proje hazırlama ve değerlendirme konularında bilgi ve beceriye sahip olmak.
10 Yaşam boyu öğrenmenin, bilim ve teknolojideki yenilikleri takip etmenin ve bu kapsamda kendini sürekli geliştirmenin önemini kavrayabilmek.
11 İşletme yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve bilince sahip olmak.
12 Gıda mühendisliği alanında kazandıkları bilgi ve becerileri disiplinlerarası çalışmalarda uygulayabilmek.
13 Sosyal ve etik değerleri özümsemek ve sorumluluğunu taşımak.
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Ödevler 4 4 16
Sunum / Seminer hazırlama 1 8 8
Kısa sınavlar 1 1 1
Ara sınavlara hazırlık 2 4 8
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 2 8 16
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 18 18
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 4 4 16
Toplam iş yükü     184
AKTS     7.50

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 70
Kısa sınav 1 30
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Basılmamış Ders Notları ve Sunumları, Dr. Gülşen AKDOĞAN
Yardımcı Kaynaklar 1) Artificial Organs, Gerald E. Miller, Morgan Claypool Publishers, 2006

Ders İle İlgili Dosyalar