Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
GİRİŞİMCİLİK I Üçüncü Düzey HM 540 5 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri -
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEVKET ASLAN
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. ERKAN BEŞDOK
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı -
Dersin Veriliş Şekli Teorik
Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencileri girişim fikri ve girişimcilik ile ilgili teorik konularda bilgilendirmek ve yardım alabilecekleri kurum ve kuruluşları tanıtarak konuyla ilgili motivasyonlarını artırmaktır. Ders, katılımcıyı bir taraftan girişimcilikte kullanılan temel kavramlar ile tanıştırırken, diğer taraftan da alan ile ilgili örnek olaylardan hareketle pratik bilgiler sunmaktadır. Ders boyunca, dışardan başarılı girişimciler davet edilerek onların başarı hikayelerinin kendi ağızlarından dinlenmesi sağlanarak işletmeleriyle ilgili aldıkları iyi veya kötü kararlar ve sonuçlarını öğrencilerle paylaşmak suretiyle yeni bir işletme kurmanın detayları, işletme kurulduktan sonra verilecek kritik kararlar ve yönetimsel gerekliliklerin kavratılması hedeflenmiştir. Ayrıca ders girişimciliğin avantajları ve dezavantajları, yeni bir girişim süreci, yapılan genel hatalardan uzak durmak, stratejik yönetim, iş sahipliği ve frenchizing konuları, finans, yer seçimi ve insan kaynakları yönetimi konularını kapsamaktadır.
Dersin Tanımı Derste temel olarak “girişimcilik” ve yeni bir işletme kurma kararının nasıl alınması gerektiği konuları işlenmektedir. Girişimcilik İle İlgili Temel Kavramlar; Girişimciliğin Önemi ve Gelişimi; Girişimcilerdeki Özellikler; İç ve Dış Girişimcilik; Girişimcilikte Motivasyon; Girişimcilikte Yaratıcılık ve Yenilikçilik; Buluş, Marka ve Tasarımların Korunması; Girişimcilikte İş Fikirleri; İş Planı Hazırlama ve Doküman Haline Getirilmesi; İş Planı İçinde Yönetim, Pazarlama, Finans ve Üretim Planları; Girişimcilik Öyküleri; Girişimcilikte Örnek Olay İncelemeleri.

Dersin İçeriği
1 Girişimciliğin tanımı, Girişimcinin özellikleri, Girişimcilik süreci, Girişimcinin İşlevleri.
2 Girişimcilikte Yaratıcılık kavramı, yaratıcılığın aşamaları ve teknikleri.
3 Girişimcilikte yenilik, yenilik kaynakları, yenilik ilkeleri, süreçleri ve türleri.
4 İç Girişimcilik ve İç Girişimci.
5 Girişimci Finansmanı.
6 Girişimcinin Kaynakları.
7 Girişimciye sağlanan destekler.
8 İş planı hazırlama: İş planın nedir? faydaları nelerdir? iş planı nasıl hazırlanır?
9 İş planının öğeleri.
10 Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde girişimcilik.
11 Girişimcilik ve ekonomik gelişme.
12 Türkiyede girişimcilik ve Türk girişimcinin özellikleri
13 Girişimcilikle ilgili bilinmesi gerekenler.
14 İnsan kaynakları ve yönetim
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Bu dersi alan öğrenciler girişimciliğin ne olduğu, girişimcilik süreci, iyi bir girişimcinin nasıl olması gerektiğini, girişimcinin belli başlı kişilik özelliklerini tanımlayabilir.
2 Bu dersi alan öğrenciler girişimcilikte yaratıcılık ve yenilik kavramlarını detaylı bir şekilde öğrenmiş olur.
3 Bu dersi alan öğrenciler girişimci ve iç girişimci arasındaki farkı anlar.
4 Bu dersi alan öğrenciler yeni bir işletme kararını verirken bir girişimcinin nasıl hareket ettiğini değerlendirebilir.
5 Bu dersi alan öğrenciler girişimciliği destekleyen ve zorlayan çevresel, sektörel, ekonomik ve politik dengeleri açıklayabilir.
6 Bu dersi alan öğrenciler global ekonomide girişimciliğin önemini değerlendirebilir.
7 Bu dersi alan öğrenciler girişimci finansmanını yönetmeyi, finans kaynaklarına ulaşmayı, girişimciye sağlanan destekleri öğrenir.
8 Bu dersi alan öğrenciler iş planının ne olduğunu, faydalarını, iş planının nasıl hazırlandığını ve iş planı öğelerini öğrenir.
9 Bu dersi alan öğrenciler gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde girişimciliği, Türkiyede girişimcilik ve Türk girişimcinin özelliklerini, Uluslararası girişimciliği değerlendirebilir.
10 Bu dersi alan öğrenciler girişimcilik ve ekonomik gelişme arasındaki ilişkiyi bilir.

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Veteriner Hekimliğin her alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir,
2 Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir,
3 Doğru bir tanı için yeterli klinik ve laboratuar bilgi birikimi ve becerisi kazanır, elde ettiği verileri değerlendirebilir,
4 Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle çözüm üretebilir ve uygun sağaltım yöntemlerini kullanabilir,
5 Birey ve sürü sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir,
6 Hayvan yetiştirme ve beslenme ilkeleri ile hayvan ıslahı konularında yeterli bilgi ve deneyim kazanır,
7 Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır,
8 Veteriner hekimlik ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir,
9 Meslektaşları, diğer meslek mensupları hasta sahibi ve işverenler ile iyi iletişim kurabilir,
10 Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır,
11 Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir,
12 Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir,
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 14 1 14
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 3 3
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 14 2 28
Toplam iş yükü     75
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Girişimcilik (11.Baskı) Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları
Yardımcı Kaynaklar 1. Essentials of Entrepreneurship and Small Business Management, Thomas W. Zimmerer, Norman M. Scarborough, Fourth Edition, Prentice Hall, New Jersey, 2005 2. Teach Yourself Entrepreneurship, Alex MacMillan, McGraw Hill, 2007. ISBN: 0071484515 / 9780071484510. 3. Journal of Organizational Behavior Academy of Management JournalAcademy of Management Review

Ders İle İlgili Dosyalar