Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
TEMEL GENETİK-II İkinci Düzey VZT 659 1 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. BİLAL AKYÜZ
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı DOÇ. DR. KORHAN ARSLAN
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. BİLAL AKYÜZ
Dersin Veriliş Şekli Teorik, Konu Anlatımı
Dersin Amacı Temel genetik kavramlar hakkında detaylı bilgi edinmek.
Dersin Tanımı Temel genetik kavramlar hakkında detaylı bilgi edinmek.

Dersin İçeriği
1 Genetiğe giriş ve temel terimler
2 Genetik açıdan hücre ve bölünme tipleri (Mitoz bölünme, mayoz bölünme)
3 DNA, RNA yapı ve fonksiyonları,replikasyon
4 Transkripsiyon, translasyon, protein sentezi
5 Kalıtım kalıpları
6 Kromozomlar
7 Gen ve kromozom mutasyonları,Lethal genler
8 Vize Sınavı
9 Çiftlik hayvanlarında görülen kalıtsal kusurlar
10 Popülasyon Genetiği
11 Cinsiyetin belirlenmesi, Cinsiyete bağlı kalıtım
12 Genetik polimorfizim
13 Kan grupları
14 İmmunogenetik, Rekombinant DNA Teknolojisi
15 Farmakogenetik, Veteriner genetikte biyoteknoloji
16 Final Sınavı
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Genetiğe giriş ve temel terimler hakkında bilgi sahibi olur.
2 Genetik açıdan hücre ve bölünme tipleri (Mitoz bölünme, mayoz bölünme) hakkında bilgi sahibi olur.
3 DNA, RNA yapı ve fonksiyonları,replikasyon hakkında bilgi sahibi olur.
4 Transkripsiyon, translasyon, protein sentezi hakkında bilgi sahibi olur.
5 Kalıtım kalıpları, kromozomlar hakkında bilgi sahibi olur.
6 Gen kromozom mutasyonları hakkında bilgi sahibi olur.
7 Lethal genler hakkında bilgi sahibi olur.
8 Çiftlik hayvanlarında görülen kalıtsal kusurlar hakkında bilgi sahibi olur.
9 Populasyon genetiği hakkında bilgi sahibi olur.
10 Popülasyon Genetiği hakkında bilgi sahibi olur.

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2 Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3 Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4 Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5 Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6 Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7 Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8 Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9 Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10 Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 1 14
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 10 4 40
Ödevler 5 2 10
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 1 1 1
Ara sınavlara hazırlık 1 5 5
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 5 2 10
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 5 2 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 8 8
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     100
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı 1- J. Darnell, H.Lodish, D.Baltimore (1990): Molecular Cell Biology (2nd Edition), Scientific American Books, New York 2-Gelissen G. Production of Recombinant Proteins. Wiley Interscience. 2005 3- Van Buskirk R., Liyanage U. K. An Electronic Companion to Molecular Cell Biology, Cogito Learning Media Inc. 1997
Yardımcı Kaynaklar

Ders İle İlgili Dosyalar