Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
ERKEK DAMIZLIKLARDA YETİŞTİRME HİJYENİ İkinci Düzey VDS 506 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri -
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ERDEM ÖZTÜRK
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. ÖMER ORKUN DEMİRAL / PROF. DR. SERPİL SARIÖZKAN
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı -
Dersin Veriliş Şekli Teorik-Sözlü
Dersin Amacı Erkek damızlıklarda yetiştirme dönemi, sperma alma ve sonrası uygulanacak hijyen kurallarının öğretilmesi
Dersin Tanımı -

Dersin İçeriği
1 Hastalıklara karşı önlemler
2 Hastalık kontrol ilkeleri
3 Hastalığın önlenmesinde dezenfeksiyonun önemi
4 Dezenfektanların seçimi ve kullanımı
5 Temizlik maddelerinin işlevleri
6 Dezenfeksiyon programlarının planlanması
7 Dezenfeksiyon programlarının değerlendirilmesi
8 Ara sınav
9 Yetiştiricilikte spesifik patojen etkenlere karşı dezenfektanların aktiviteleri
10 Damızlık büyükbaş barınaklarının temizlik ve dezenfeksiyonu
11 Damızlık kümeslerin temizlik ve dezenfeksiyonu
12 Dezenfeksiyon dinamikleri ve etki mekanizmaları
13 Antibakteriyel aktivitenin kontrolü
14 Genel değerlendirme
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Hayvan türlerinde erkek damızlıkların yetiştirilmesinde sağlık koruma ve hijyenik uygulamaların öğrenilmesi
2 Yetiştiricilikte spesifik patojen etkenlere karşı dezenfektanların aktivitelerinin öğrenilmesi
3 Damızlık büyükbaş barınaklarının temizlik ve dezenfeksiyonunun öğrenilmesi
4 Damızlık kümeslerin temizlik ve dezenfeksiyonunun öğrenilmesi
5 Dezenfeksiyon dinamikleri ve etki mekanizmalarının öğrenilmesi
6 Antibakteriyel aktivitenin kontrolünün öğrenilmesi
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2 Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3 Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4 Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5 Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6 Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7 Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8 Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9 Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10 Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 10 1 10
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 10 1 10
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 20 1 20
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 20 1 20
Toplam iş yükü     106
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 30
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 10
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı -
Yardımcı Kaynaklar 1. Dr. Fikret ÖZENLİ 1998 Sağlık ve Hijyen Mega Basım, İstanbul 2.Noakes D.E., Parkinson T.J., England G.C.W., 2003. Arthur’s Veterinary Reproduction and Obstetrics, Saunders Inc., New York

Ders İle İlgili Dosyalar