Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
EVCİL HAYVANLARDA VİTAMİN NOKSANLIĞI HASTALIKLARI Üçüncü Düzey VİH 523 1 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Veteriner fakültesi mezunları derse kabul edilecektir.
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. ALİ CESUR ONMAZ
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. ALİ CESUR ONMAZ
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze haftada 2 saat teorik 2 saat uygulama
Dersin Amacı Hayvanlarda vitamin noksanlığı hastalıklarının teşhis, tedavi ve diğer yaklaşımlarının öğretilmesidir.
Dersin Tanımı Bu ders hayvanlarda vitamin noksanlığında görülen bozuklukları öğreten derstir.

Dersin İçeriği
1 Vitamin Yetersizliklerinin Sebepleri
2 A Vitamini Yetersizliği
3 A Vitamini Yetersizliği
4 B Vitamini Kompleksi Yetersizliği
5 C Vitamini Yetersizliği
6 D Vitamini Yetersizliği
7 D2 ve D3 Vitamini Yetersizliği
8 E Vitamini Yetersizliği
9 Sınav
10 H Vitamini (Biotin) Yetersizliği
11 K ve K1 Vitamini Yetersizliği
12 Folik Asit Yetersizliği
13 Kolin Yetersizliği
14 Pantotenik Asit Yetersizliği 1
15 Pantotenik Asit Yetersizliği 2
16 Sınav
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Bu dersi alan öğrenci hayvanlarda vitamin noksanlığı hastalıkları öğrenir.
2 Bu dersi alan öğrenci hayvanlarda vitamin noksanlığı hastalıklarının klinik teşhisini öğrenir.
3 Bu dersi alan öğrenci hayvanlarda vitamin noksanlığı hastalıklarının laboratuvar teşhisini öğrenir.
4 Bu dersi alan öğrenci hayvanlarda vitamin noksanlığı hastalıklarının ayırıcı tanısını öğrenir.
5 Bu dersi alan öğrenci hayvanlarda vitamin noksanlığı hastalıklarının tedavisini öğrenir.
6 Bu dersi alan öğrenci hayvanlarda vitamin noksanlığı hastalıklardan korunmayı öğrenir.
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Lisans programında edinilen birikime dayalı olarak, Gıda Mühendisliği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirmek ve derinleştirmek.
2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olmak.
3 Değişik disiplinlere ait bilgileri Gıda Mühendisliği alanında edindiği bilgilerle harmanlayabilmek.
4 Proses ve süreç tasarımlarında yeni ve uygulama alanı bulabilecek fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olmak.
5 Gıda teknolojisinde uygulanan son teknolojiler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olmak.
6 Lisans seviyesinde ders verebilme yetisibe sahip olmak.
7 Bilişim teknolojisinden (sunum, yazım, istatistik ve grafik programları) etkin bir şekilde yararlanabilmek.
8 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde sorumluluk alabilecek yetkinliğe sahip olmak.
9 Bilimsel çalışmalarda eksik noktaları belirleyerek, çözüm noktasında izleyeceği yolun tayinini gerçekleştirebilecek altyapıya sahip olmak.
10 Uluslarası literatürü takip edebilecek terminolojiye hakim olmak.
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 1 14
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 5 2 10
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 14 1 14
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 14 2 28
Arazi çalışması 14 1 14
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 14 1 14
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     98
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Ettinger S.J., Feldman E.C., 2000. Textbook of Veterinary Internal Medicine Diseases of the Dog and Cat, W. B. Saunders Company, Philadelphia, Newyork.
Yardımcı Kaynaklar Alaçam E., Şahal M., 1997. Sığır Hastalıkları, Medisan, Ankara. Smith B.P., 1996. Large Animal Internal Medicine, Mosby, London, Boston, Philadelphia. Ok, M. 2005. Veteriner Nöroloji. Selçuk Üniversitesi Basımevi-Konya Tarık Bilal, 2013, Sığır Hastalıkları Hasan Batmaz, 2012, Koyun ve Keçilerin İç Hastalıkları

Ders İle İlgili Dosyalar