Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
ANA ÇOCUK SAĞLIĞI VE AİLE PLANLAMASI İkinci Düzey HAS 511 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör DOÇ. DR. HASAN DURMUŞ
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. AHMET ÖZTÜRK
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli İnteraktif sınıf dersi
Dersin Amacı Yüksek lisans öğrencilerine, ana çocuk sağlığı ve aile planlamasına ilişkin çeşitli sorunlar ve çözüm yollarıyla ilgili bilgi kazandırmak
Dersin Tanımı Yüksek lisans öğrencilerine haftada 3 saat olarak verilen teorik ağılıklı bir derstir.

Dersin İçeriği
1 Ana ve çocuk sağlığı hizmetleri
2 Ana sağlığı ve ilişkin sorunlar
3 Çocuk sağlığı ve ilişkin sorunlar
4 Aile planlamasının tanımı, önemi ve sorunlar
5 Kadının statüsü ve Türkiye’de durumu
6 Ana çocuk sağlığında izleme
7 Aile planlaması yöntemleri
8 İnfertilite ve düşükler
9 Ana ve çocuk sağlığında risk yaklaşımı ve AÇS düzeyinin saptanması
10 Bağışıklama
11 Okul sağlığı
12 Çocuk ihmal ve istismarı
13 Aşıyla korunabilir hastalıklar
14 Çocukluk çağı kazaları
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Ana sağlığı sorunlarının sıralanabilmesi
2 Çocuk sağlığı sorunlarının sıralanabilmesi
3 Aile planlamasının öneminin kavranması
4 Türkiye’de kadının statüsü ile ilgili sorunların açıklanabilmesi
5 Bağışıklama ilkelerinin ve aşı takviminin açıklanabilmesi
6 Ana çocuk sağlığı düzeyinin saptanıp yorumlanabilmesi
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2 Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3 Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4 Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5 Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6 Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7 Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8 Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9 Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10 Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 3 12 36
Sunum / Seminer hazırlama 2 20 40
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 20 20
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 30 30
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     200
AKTS     8.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Halk Sağlığı Genel Bilgiler (Editörler : Öztürk Y, Günay O) Erciyes Üniversitesi Yayınları, No : 172. Kayseri 2011
Yardımcı Kaynaklar Last M.J. Maxy-Rosenau-Last Public Health and Preventive Medicine. 15 th edition. Prentice-Hall International Inc. Conneticut 2007. Oxford Textbook of Public Health. Fourth edition. Eds: Detels R, Ewen JM, Beaglehole R. Oxford University Press 2002.

Ders İle İlgili Dosyalar