Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
GIDA ANALİZ VE TEKNOLOJİ LAB II Üçüncü Düzey GM 413 7 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Ön koşul dersi bulunmamaktadır.
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ ELİF MELTEM İŞÇİMEN
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. LÜTFİYE EKİCİ
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Arş.Gör.Dr. Elif Meltem İŞÇİMEN Arş.Gör. Dr. Duygu ASLAN TÜRKER
Dersin Veriliş Şekli Laboratuvarda ilgili haftanın analizinin teorik kısmının anlatılıp, öğrencilere uygulamasının yaptırılması.
Dersin Amacı Teknoloji derslerinde uygulanan analizlerin amacını, mantığını, işleyişini, nerelerde kullanıldığını ve nasıl gerçekleştirildiğini öğrencilere kavratmak ve uygulatmak.
Dersin Tanımı Et, süt, yağ, hububat teknolojileri gibi alanlarda gerçekleştirilen deneylerin öğrencilere teorik ve pratiğinin verildiği derstir.

Dersin İçeriği
1 Genel laboratuvar kuralları
2 Çözelti hazırlama ile Gıdalarda briks, kuru madde ve kül analizleri
3 Gıdalarda toplam yağ tayini
4 Gıdalarda pH ve titrasyon asitliği
5 Yağlarda serbest asitlik ve peroksit
6 Yağlarda iyot sayısı ve kırılma indisi
7 Sütte asitlik ve yapılan hileler
8 Yoğurtta nişasta, peynirde tuz ve resazurin testi
9 Nişastanın hidrolizi ve meyve sularında durultma
10 Ara sınav
11 Et ve et ürünlerinde TBA analizi
12 Balda diastaz tayini
13 Et ve et ürünlerinde nitrosomyoglobin oluşumunun saptanması
14 Final Sınavı
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Laboratuvardaki cihaz, araç ve cam malzemelerin ne işe yaradığı ve nasıl kullanıldığı öğrenilir.
2 Et teknolojisi alanındaki analizler hakkında bilgi sahibi olunur.
3 Süt teknolojisi alanındaki analizler hakkında bilgi sahibi olunur.
4 Yemeklik Yağ Teknolojisi alanındaki analizler hakkında bilgi sahibi olunur.
5 Teorik derslerde öğrenilen bilgiler ışığında analizlerin uygulaması öğrenilir.
6 Yapılan analizlerden elde edilen sonuçların değerlendirilmesi ve yorumlanması öğrenilir.
7 Kalite kontrol amacıyla uygulanan analizlerin mantığı ve nasıl uygulandığı öğrenilir.
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Disiplinler arası çalışmalarla müzikoloji arasındaki ilişkiyi açıklayabilmek
2 Disiplinler arası bilgi üretimine katkı sağlayabilmek
3 Müzikoloji alanına özgün araştırma fikirleri ile katkı sağlayabilmek
4 Uluslararası platformda kültürel ve müziksel çeşitlilik ekseninde bilgi üretimine katkı sağlayabilmek
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 12 2 24
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 1 2 2
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 2 1 2
Ara sınavlara hazırlık 2 2 4
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 12 2 24
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 12 2 24
Toplam iş yükü     84
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 60
Kısa sınav 12 20
Ödev 0 20
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Erciye Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından hazırlanan deney föyü kitapçığı
Yardımcı Kaynaklar Et teknolojisi, Yemeklik Yağ Teknolojisi ve Süt Teknolojisi dersleri kitapları.

Ders İle İlgili Dosyalar