Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
MİKROBİYOLOJİ İkinci Düzey SEC114 1 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Ön koşul yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör ÖĞRETİM GÖREVLİSİ LEMAN KARBUKAN NAYİM
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı ÖĞRETİM GÖREVLİSİ LEMAN KARBUKAN NAYİM
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı yok
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı Mikroorganizmaları tanıyan, kendisini, çevresini ve hastaları mikroplardan koruyabilmek için yapılması gerekenleri bilen sağlık teknikerleri yetiştirmek.
Dersin Tanımı sağlık teknikerleri için temel mikrobiyoloji ve enfeksiyon bilgisinin edinilmesi.

Dersin İçeriği
1 Introduction to microbiology,the place of microorganisms in the living world.
2 clinical microscopy, bacteria, fungi, parasites and viruses morphologies, anatomy
3 nutrition and reproduction of microorganisms,microbiological test methods
4 sterilization methods
5 disinfection methods
6 antimicrobial agents
7 introduction to immunology.cells and organs involved in the immune system
8 Visa
9 in vitro and in vivo antigen-antibody coupling
10 autoimmunity, vaccines and serums
11 infection, transmission routes, ways of protection
12 hospital infection
13 hand hygiene, methods used for infection
14 blood and blood products transmitted infections.
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 mikroorganizmaların özelliklerini bilir
2 mikropların nasıl öldürüleceklerini bilir
3 enfeksiyonların bulaş yollarını bilir
4 kan ve kan ürünleri ile bulaşan enfeksiyöz ajanları bilir, korunmada yapılması gerekenleri bilir ve uygulaması beklenir
5 el hijyenini önemini bilir ve uygulaması beklenir
6 enfeksiyondan korunmada yapılması gerekenleri bilir ve uygulaması beklenir.
7 kendilerini ve hastaları korunmak için yapılması gerekenleri bilir
8 kan ve kan ürünleri ile bulaşan enfeksiyöz etkenleri ve korunma yollarını bilir.
9 hastane enfeksiyonun ne olduğunu ve yapabileceklerini bilir.
10 sterilizasyon ve dezenfeksiyonda temel uygulamaları bilir.

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Hayvan besleme ve yemlerin tanınması
2 Hayvan ihtiyaçlarının bilinmesi
3 Hayvan genetik kaynaklarının tanımlanması
4 Hayvancılıkta planlamanın yapılması
5 Hayvan yetiştirme tekniklerinin bilinmesi
6 Barınak planlama
7 Konvansiyonel ve organik hayvancılıkta yeterli bilginin edinilmesi
8 Hayvancılık yatırımları
9 Hayvancılık ekonomisi
10 Hayvansal ürünlerin değerlendirilmesi
11 Hayvancılık projelerinin yapılması ve yürütülmesi
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 15 2 30
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 10 1 10
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 8 8
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 15 15
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     65
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Ders notları
Yardımcı Kaynaklar Wilke Topçu A, Söyletir G, Doğanay M. Enfeksiyon hastalıkları ve Mİkrobiyoloji 2010.

Ders İle İlgili Dosyalar