Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
BAKTERİYOLOJİ İkinci Düzey BTM315 5 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör DOÇ. DR. SÜMER HORUZ
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı Dr. Öğretim Üyesi Sümer HORUZ
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı Bu dersin sonunda öğrenciler, kültür bitkilerinde hastalık oluşturan bakteriler hakkında genel bilgileri kazanabilecek; bitki bakterilerinin yapısını, genom organizasyonunu, sınıflandırmasını, hastalık mekanizmasını, çoğalmasını, taşınma şekillerini, bitkiye giriş yollarını, yayılma yollarını açıklayabilecek; bitki bakteri hastalıkları ile ilgili konuları ve kontrol stratejilerini yorumlayabilecektir.
Dersin Tanımı Bitki bakterilerinin fitopatoloji bilimi içindeki yeri ve önemi, bakterilerin morfolojisi ve sınıflandırılması, bitkiye giriş, çoğalma ve hastalık oluşturma mekanizmaları, kültür bitkilerinde oluşturdukları simptomları, epidemiyoloji ve kontrol yöntemleri hakkında bilgi verir.

Dersin İçeriği
1 Giriş; bakteriyoloji biliminin tarihsel gelişimi
2 Bitki bakterilerinin morfolojisi, hücre yapısı, kimyasal yapısı, fizyolojisi, beslenme ve üremesi
3 Fitopatojen bakterilerin sınıflandırılması ve isimlendirilmesi
4 Fitopatojen bakterilerin bitkilere giriş yolları
5 Fitopatojen bakterilerin bitkilerde oluşturdukları belirtiler
6 Fitopatojen bakterilerin bulaşma ve yayılma yolları
7 Fitopatojen bakterilerin hastalık oluşturma mekanizmaları
8 Sınav
9 Fitopatojen bakterilerin oluşturduğu virülenslik faktörleri-toksinler ve enzimler
10 Fitopatojen bakterilerin oluşturduğu virülenslik faktörleri-lipopolisakkaritler ve bitki büyüme hormonları
11 Bitki bakteri hastalıklarıyla mücadelede karantina önlemleri
12 Bitki bakteri hastalıklarıyla kültürel mücadele
13 Bitki bakteri hastalıklarıyla biyolojik mücadele
14 Bitki bakteri hastalıklarıyla kimyasal mücadele
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Bakteriyoloji ve fitobakteriyoloji biliminin tarihsel gelişimini kavrama
2 Bitkilerde hastalık oluşturan prokaryotları ve hücresel özelliklerini kavrayabilme
3 Bitki patojeni bakterilerin taksonomik ve sistemik sınıflandırmada yerlerini anlayabilme
4 Bakterilerin oluşturduğu hastalıklar nedeniyle oluşan ürün kayıplarını yorumlayabilme ve mücadele açısından önemini kavrayabilme,
5 Bitki patojeni bakterilerin hastalık oluşturma mekanizmalarını anlayabilme
6 Konukçu patojen ilişkilerini yorumlayabilme
7 Bitki patojen bakterilerin tanısında izlenecek yolları kullanabilme
8 Bitki patojeni bakterilerle mücadelede yasal önlemlerin önemini kavrayabilme
9 Bitki patojeni bakterilerle mücadelede sanitasyon önlemlerini kullanabilme
10 Bitki patojeni bakterilerle mücadelede entegre mücadeleyi kullanabilme

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 seçilen derslerle ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olunmaktadır.
2 Mezunlar Uzman Ünvanı elde etmektedir.
3 Mesleklerine olumlu katkı sağlamaktadır.
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 5 2 10
Ödevler 2 6 12
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 6 6
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 6 6
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     65
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Saygılı,H., Şahin, F., Aysan,Y., 2006. Fitobakteriyoloji, 530 s.
Yardımcı Kaynaklar Saygılı,H., Şahin, F., Aysan,Y., 2008. Bitki Bakteri Hastalıkları, 318 s. Agrios,G.N.,2005. Plant Pathology, Fifth Edition, 922 p. - Fahy,P.C., and Persley,G.J., 1983.

Ders İle İlgili Dosyalar