Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
Helmintlerde Önemli Arakonaklar İkinci Düzey VPZ 627 1 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri -
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. ABDULLAH İNCİ
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Prof. Dr. Alparslan YILDIRIM, Yrd. Doç. Dr. Önder DÜZLÜ
Dersin Veriliş Şekli Konuların slaytlar eşliğinde anlatılması ve tartışılması, olgu sunumları
Dersin Amacı Helmintlerin yaşam döngülerinde kullandıkları önemli arakonakların çeşitleri ve özellikleri
Dersin Tanımı Helmintlerin yaşam döngülerinde kullandıkları önemli arakonakların çeşitleri ve özelliklerini anlatan derstir.

Dersin İçeriği
1 Trematod enfeksiyonlarında önemli arakonaklar
2 Trematod enfeksiyonlarında önemli arakonaklar
3 Trematod enfeksiyonlarında önemli arakonaklar
4 Trematod enfeksiyonlarında önemli arakonaklar
5 Cestod enfeksiyonlarının biyolojisi ve cestod enfeksiyonlarında arakonaklar
6 Cestod enfeksiyonlarının biyolojisi ve cestod enfeksiyonlarında arakonaklar
7 Cestod enfeksiyonlarının biyolojisi ve cestod enfeksiyonlarında arakonaklar
8 Cestod enfeksiyonlarının biyolojisi ve cestod enfeksiyonlarında arakonaklar
9 Cestod enfeksiyonlarının biyolojisi ve cestod enfeksiyonlarında arakonaklar
10 Nematod enfeksiyonlarının biyolojisi ve arakonakları
11 Nematod enfeksiyonlarının biyolojisi ve arakonakları
12 Nematod enfeksiyonlarının biyolojisi ve arakonakları
13 Nematod enfeksiyonlarının biyolojisi ve arakonakları
14 Helmintlerle mücadelede biyolojik yöntemler
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Arakonak, vektör ve vektörlük çeşitleri öğrenilmesi
2 İnsan ve hayvan sağlığı ile çevresel koşulların vektörler ile ilişkileri öğrenilmesi
3 Vektörlerin konaklarda yapmış olduğu etkiler, vektörlerle bulaşan helmint hastalıkları hakkında bilgi sahibi olmak
4
5
6
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2 Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3 Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4 Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5 Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6 Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7 Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8 Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9 Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10 Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 10 2 20
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 8 2 16
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 6 2 12
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 20 20
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 20 20
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 6 2 12
Toplam iş yükü     104
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı 1 - YUKARI, B. A., (2000). Protozooloji. Akdeniz Üniversitesi Burdur Veteriner Fakültesi Ders Notu No:9. Burdur. 2 - DİK, B., SEVİNÇ, F. (2002). Veteriner Protozooloji. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi. Konya. 3 - TÜZER, E., TOPARLAK, M. (1999). Veteriner Protozooloji. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Ders Notu No:105. İstanbul. 4 - KAUFMANN, J. (1996). Parasitic Infections of Domestic Animals. Birkhäuser. Switzerland. 5 - PETERS, W., PASVOL, G. (2002). Tropikal Medicine and Parasitology. Mosby International Limited. China. 6 - SOULSBY, E. J. L., (1986). Helminths, Arthropods and Protozoa of Domesticated Animals. William Cloves Limited. Great Britain. 7 - SCHMIDT, G.D. (1985). Foundations of Parasitology. 8 - DUMANLI, N., KARAER Z. (2010). Veteriner Protozooloji. Medisan Yayınevi, Ankara 9 - URGUHART, G.M., (1987) Veterinary Parasitology , Longman Scientific and Technical, England
Yardımcı Kaynaklar Internet

Ders İle İlgili Dosyalar