Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
YOL MALZEMELERİ VE UYGULAMALARI Birinci Düzey İNŞ 481 7 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı YRD.DOÇ. DR. BEKİR AKTAŞ
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Şevket Aslan
Dersin Veriliş Şekli Haftada 2 saat teorik
Dersin Amacı Yolların trafik ve iklim koşulları altında emniyetli, ekonomik ve konforlu olarak hizmet vermesi büyük ölçüde yol malzemelerine ve yapım koşullarına bağlıdır. Bu ders kapsamında öğrencilere, yol malzemeleri hakkında detaylı bilgiler verilerek hem mesleki anlamda hem de akademik anlamda pratik ve teorik bilgiler kazandırmak amaçlanmaktadır.
Dersin Tanımı Yol inşaatlarında kullanılan agrega ve bağlayıcılar, bitümlü malzemeler, yüzeysel kaplamalar, beton, zemin, geosentetik, vd. malzemelerin özellikleri, bunların çeşitli uygulamaları için gerekli dizayn ve yapım esasları, Esnek kaplamalar, Rijit kaplamalar, Yol tabakalarının cinsleri, özellikleri ve kalınlıklarının saptanması, karışım dizaynı, üretimi ve inşaası, kaplamada oluşan kusurlar ve onarımı, takviye tabakaları.

Dersin İçeriği
1 Giriş
2 Yol inşaatlarında kullanılan agregalar
3 Agregaların elde edilmesi
4 Agregalara yapılan deneyler
5 Asfaltın elde edilmesi
6 Asfaltın özellikleri
7 Asfalt ile ilgili deneyler
8 ARA SINAV
9 Esnek üstyapılar
10 Bitümlü Sıcak Karışımlar
11 Bitümlü Sıcak Karışımların Özellikleri
12 Bitümlü Sıcak Karımların Tasarımı
13 Yüzeysel Kaplamalar
14 Rijit üstyapılar
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Yol inşaatında kullanılan malzemeleri tanımak.
2 Yol tasarımındaki dizayn parametrelerin öğrenmek
3 yol üstyapı tasarımını öğrenmek
4 Bitümlü Sıcak Karışım tasarımı yapabilmek.
5 Sathi kaplama tasarımı yapabilmek
6 Yol malzemeleri üzerine yapılan deneyleri öğrenmek.
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Gıda Mühendisliği alanında bir problemi tespit etmek, çözüm geliştirmek ve bunu uygulama yetisine sahip olmak.
2 Temel mühendislik konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olmak.
3 Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi, üretimin optimizasyonu, kalite ve güvenlik konularında yeterli alt yapıya sahip olmak.
4 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilmek.
5 Bilimsel yöntemlerle araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme becerisine sahip olmak.
6 Gıda mühendisliği alanındaki bir bilgiyi, çalışmayı yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek.
7 En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneğine sahip olmak.
8 Gıda mühendisliği alanının gerektirdiği sunum, yazım, tasarım, istatistik gibi konularda bilişim teknolojilerinden etkin olarak yararlanmak.
9 Proje hazırlama ve değerlendirme konularında bilgi ve beceriye sahip olmak.
10 Yaşam boyu öğrenmenin, bilim ve teknolojideki yenilikleri takip etmenin ve bu kapsamda kendini sürekli geliştirmenin önemini kavrayabilmek.
11 İşletme yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve bilince sahip olmak.
12 Gıda mühendisliği alanında kazandıkları bilgi ve becerileri disiplinlerarası çalışmalarda uygulayabilmek.
13 Sosyal ve etik değerleri özümsemek ve sorumluluğunu taşımak.
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 5 5
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 5 5
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     68
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı 1) Yol Malzemeleri ve Uygulamaları: Argun TUNÇ. (in Turkish) 2) Yol üstyapısı : Emine AĞAR (in Turkish) 3) Road Materials and Pavement Design. ISSN: 1468-0629
Yardımcı Kaynaklar 1) DErs Notları 2) Sunumlar

Ders İle İlgili Dosyalar