Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
KIYAS TEORİSİ Birinci Düzey TİB 677 1 7.00 7.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. HACI YUNUS APAYDIN
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. HACI YUNUS APAYDIN
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Arş. Gör. Osman BAYDER
Dersin Veriliş Şekli Yüzyüze
Dersin Amacı Kıyasın anlam ve önemini kavramak
Dersin Tanımı kıyas teorisi

Dersin İçeriği
1 Kıyasın Tanımı ve Önemi
2 Kıyas ictihat ilişkisi
3 İslam Hukukçularının Kıyasa Yaklaşımları
4 Kıyası kabul etmeyenlerin görüş ve gerekçeleri
5 Kıyası kabul edenler ve gerekçeleri
6 Tahric ile kıyas arasındaki farklar
7 Kıyas Nasıl yapılır?
8 Kıyasın çeşitleri
9 İllet-talil
10 illetin tespit yolları
11 İlletin çeşitleri
12 Kıyas-istihsan-rey ilişkisi
13 Kıyas ile ilgili metin okuma (arapça)
14 Kıyas ile ilgili metin okuma (arapça)
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Kıyasın tanım ve önemi kavranır
2 İslam Hukukçularının kıyasa yaklaşımları tespit edilir
3 Kıyas ile ictihat ilişkisi anlaşılır
4 Kıyası kabul edenler ve etmeyenlerin temel gerekçeleri öğrenilir
5 ...
6
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Gıda Mühendisliği alanında bir problemi tespit etmek, çözüm geliştirmek ve bunu uygulama yetisine sahip olmak.
2 Temel mühendislik konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olmak.
3 Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi, üretimin optimizasyonu, kalite ve güvenlik konularında yeterli alt yapıya sahip olmak.
4 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilmek.
5 Bilimsel yöntemlerle araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme becerisine sahip olmak.
6 Gıda mühendisliği alanındaki bir bilgiyi, çalışmayı yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek.
7 En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneğine sahip olmak.
8 Gıda mühendisliği alanının gerektirdiği sunum, yazım, tasarım, istatistik gibi konularda bilişim teknolojilerinden etkin olarak yararlanmak.
9 Proje hazırlama ve değerlendirme konularında bilgi ve beceriye sahip olmak.
10 Yaşam boyu öğrenmenin, bilim ve teknolojideki yenilikleri takip etmenin ve bu kapsamda kendini sürekli geliştirmenin önemini kavrayabilmek.
11 İşletme yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve bilince sahip olmak.
12 Gıda mühendisliği alanında kazandıkları bilgi ve becerileri disiplinlerarası çalışmalarda uygulayabilmek.
13 Sosyal ve etik değerleri özümsemek ve sorumluluğunu taşımak.
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Ödevler 4 3 12
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 15 15
Ara sınavlar 1 3 3
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 18 18
Yarıyıl sonu sınavı 1 3 3
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     149
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Gazali, Mustasfa (kıyas bölümü); Gazali, Esasu'l-kıyas. Buhari, Keşfu'l-esrar
Yardımcı Kaynaklar DİA, Kıyas, ictihad, rey mad;

Ders İle İlgili Dosyalar