Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER Üçüncü Düzey TAB 406 8 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili TÜRKÇE
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı DOÇ. DR. ERMAN BEYZİ
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı BU DERSİN AMACI, TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER VEREREK BU BİTKİLERİN YETİŞTİRİCİLİĞİ, EKONOMİK DEĞERLERİ, ADAPTASYONU, KULLANILMASI VE ETKEN MADDE İÇERİKLERİ HAKKINDA AYRINTILI BİLGİLER VERMEKTİR.
Dersin Tanımı EKONOMİK ÖNEME SAHİP ADAÇAYI, KEKİK, NANE, BİBERİYE, MELİSA, REYHAN, KİMYON, ÇÖREKOTU, KİŞNİŞ VE ÇEMEN GİBİ TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ VE TARIMI ÜZERİNDE DURULMAKTADIR.

Dersin İçeriği
1 TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN SINIFLANDIRILMASI VE TARİHÇESİ
2 TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN ÜRETİMİ, TÜKETİMİ VE TİCARETİ
3 TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN KURUTULMASI, DEPOLANMASI VE MUHAFAZASI
4 ADAÇAYI BİTKİSİNİN SINIFLANDIRILMASI, KULLANILAN KISIMLARI, ETKEN MADDELERİ, KULLANIM ALANLARI, İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ, YETİŞTİRME TEKNİKLERİ, HASAT VE HARMANI
5 KEKİK BİTKİSİNİN SINIFLANDIRILMASI, KULLANILAN KISIMLARI, ETKEN MADDELERİ, KULLANIM ALANLARI, İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ, YETİŞTİRME TEKNİKLERİ, HASAT VE HARMANI
6 NANE BİTKİSİNİN SINIFLANDIRILMASI, KULLANILAN KISIMLARI, ETKEN MADDELERİ, KULLANIM ALANLARI, İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ, YETİŞTİRME TEKNİKLERİ, HASAT VE HARMANI
7 ARA SINAV
8 MELİSA BİTKİLERİNİN SINIFLANDIRILMASI, KULLANILAN KISIMLARI, ETKEN MADDELERİ, KULLANIM ALANLARI, İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ, YETİŞTİRME TEKNİKLERİ, HASAT VE HARMANI
9 BİBERİYE BİTKİSİNİN SINIFLANDIRILMASI, KULLANILAN KISIMLARI, ETKEN MADDELERİ, KULLANIM ALANLARI, İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ, YETİŞTİRME TEKNİKLERİ, HASAT VE HARMANI
10 ÇÖREKOTU VE KİMYON BİTKİLERİNİN SINIFLANDIRILMASI, KULLANILAN KISIMLARI, ETKEN MADDELERİ, KULLANIM ALANLARI, İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ, YETİŞTİRME TEKNİKLERİ, HASAT VE HARMANI
11 LAVANTA BİTKİSİNİN SINIFLANDIRILMASI, KULLANILAN KISIMLARI, ETKEN MADDELERİ, KULLANIM ALANLARI, İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ, YETİŞTİRME TEKNİKLERİ, HASAT VE HARMANI
12 FESLEĞEN VE REZENE BİTKİLERİNİN SINIFLANDIRILMASI, KULLANILAN KISIMLARI, ETKEN MADDELERİ, KULLANIM ALANLARI, İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ, YETİŞTİRME TEKNİKLERİ, HASAT VE HARMANI
13 KİŞNİŞ VE ÇEMEN BİTKİLERİNİN SINIFLANDIRILMASI, KULLANILAN KISIMLARI, ETKEN MADDELERİ, KULLANIM ALANLARI, İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ, YETİŞTİRME TEKNİKLERİ, HASAT VE HARMANI
14 FİNAL SINAVI
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Tıbbi ve aromatik bitkiler önemini açıklar
2 Tıbbi ve aromatik bitkilerin sınıflandırmasını bilir
3 Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliğini bilir
4 Tıbbi ve aromatik bitkilerin üretim tekniklerini bilir
5 Tıbbi ve aromatik bitkilerin kalite analizleri hakkında bilgi sahibi olur
6 Tıbbi ve aromatik bitkilerin agronomik özelliklerini açıklar
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 8 2 16
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 5 2 10
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     100
AKTS     4.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı TIBBİ, AROMATİK VE KEYF BİTKİLERİ BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ, PROF. DR. HASAN BAYDAR.
Yardımcı Kaynaklar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Ders Notları

Ders İle İlgili Dosyalar