Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
SÜT İNEĞİ BESLENMESİ Üçüncü Düzey VHB 505 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Veteriner Fakültesi, Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü veya Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji ve Kimya Bölümü Mezunu Olmak
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. BERRİN KOCAOĞLU GÜÇLÜ
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı Prof. Dr. Erol BAYTOK Prof. Dr. Berrin Kocaoğlu GÜÇLÜ Prof. Dr. Osman KÜÇÜK Prof. Dr. Kanber KARA
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Araş. Gör. Sena YILMAZ
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze sunum, Soru-cevap anlatım
Dersin Amacı Süt İneği Beslenmesi Hakkında Bilgi Vermek
Dersin Tanımı Süt İneği Beslenmesinin Hayvan Beslemedeki Önemi

Dersin İçeriği
1 Süt Sığırlarının Beslenmesine Giriş ve Ekonomik Beslemenin Önemi.
2 Laktasyon
3 Süt Verimini ve Niteliğini Etkileyen Faktörler.
4 Süt Verimini ve Niteliğini Etkileyen Faktörler.
5 Süt İneklerinde Enerji ve Besin Maddeleri İhtiyaçları.(Enerji, Protein, Selüloz)
6 Süt İneklerinde Enerji ve Besin Maddeleri İhtiyaçları.(mineral maddeler, vitaminler)
7 Vücut Kondisyon Skoru
8 Laktasyon Dönemlerine Göre Beslenme Programı.
9 Laktasyon Dönemlerine Göre Beslenme Programı.
10 Kuruya Çıkarma İşlemi.
11 Düvelerin Beslenmesi.
12 Ara Sınav
13 İnek Beslemede Kullanılan Yemler.( Kaba yemler, Konsantre yemler)
14 İnek Beslemede Kullanılan Yemler.( Kaba yemler, Konsantre yemler)
15 Süt İnekleri İçin Hazırlanacak Rasyonların Özellikleri.
16 Süt İnekleri İçin Rasyon Örnekleri.
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Süt Sığırlarının Beslenmesine Giriş ve Ekonomik Beslemenin Önemi Hakkında Bilgi Sahibi Olmak
2 Süt Verimini ve Niteliğini Etkileyen Faktörler Önemi Hakkında Bilgi Sahibi Olmak
3 Süt İneklerinde Enerji ve Besin Maddeleri İhtiyaçları Önemi Hakkında Bilgi Sahibi Olmak
4 Laktasyon Dönemlerine Göre Beslenme Programı Önemi Hakkında Bilgi Sahibi Olmak
5 İnek Beslemede Kullanılan Yemler Önemi Hakkında Bilgi Sahibi Olmak
6 Süt İnekleri İçin Rasyon Örnekleri Önemi Hakkında Bilgi Sahibi Olmak
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 veteriner cerrahi alanındaki güncel bilgilere sahip olmak ve uzmanlık eğitimine hazır olabilmek
2 veteriner cerrahi alanındaki güncel uygulamaları yapabilmek
3 Bağımsız olarak ve ayrıca çalışma ekibinin lideri ve bir üyesi olarak sorumluluk alabilmek, planlama yapabilmek, çalışabilmek, karşılaşılan sorunları çözebilmek
4 Yaşam boyu öğrenme ile ilişkili olarak sağlık alanındaki yeni bilgilere ulaşabilmek, değerlendirebilmek ve uygulayabilmek
5 Yabancı dili de kullanarak sağlık alanında yurt içinde ve yurt dışındaki meslektaşları ile iletişim kurabilmek
6 Sağlık alanındaki verileri toplayabilmek, değerlendirebilmek ve kalite yönetimi sürecine uygun hareket edebilmek
7 veteriner cerrahi alanındaki spesifik bilgilere sahip olmak
8 veteriner cerrahi alanındaki deneysel uygulamaları yapabilmek
9 veteriner cerrahi alanındaki edinilen bilgileri sentezleyip, yeni fikirler oluşturabilmek
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 10 3 30
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 10 10
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 10 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 14 1 14
Toplam iş yükü     152
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı ERGÜN, A., TUNCER, Ş.D., 2001: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları.Mesipres,Ankara
Yardımcı Kaynaklar ENSMİNGER, M.E., OLDFİELD, J.E., HEINEMAN, W.W., 1990:Feeds and Nutrition.

Ders İle İlgili Dosyalar