Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
GIDA TOKSİKOLOJİSİ Üçüncü Düzey SEÇ 220 4 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. AYŞE EKEN
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Konular power point sunum tekniği ile anlatılır. Ders sonunda öğrencilerle soru-cevap şeklinde konu tekrarı yapılır. Öğrencilere ödev olarak literatür taraması verilir ve bir makalenin hazırlanıp sunulması istenir. Makalenin öğrenci tarafından sunulmasından sonra bu makale tüm öğrencilerle birlikte tartışılır.
Dersin Amacı Bu derste gıda zehirlenmeleri ile ilgili bilgiler verilir. Derste; çeşitli gıdalarla olan zehirlenmeler ve tedavileri, gıda katkı maddeleri, gıda kontaminantları, gıda güvenliği, gıda-ilaç etkileşmeleri, gıdaların ambalaj materyallerin güvenliği ve ilgili yönetmelikler, gıda alerjisi, gıdaların denetimi ve kontrolü, gıda hijyeni konuları işlenir.
Dersin Tanımı Gıda zehirlenmeleri ve alınması gereken önlemler

Dersin İçeriği
1 Gıda toksikolojisine giriş (genel bilgi ve kavrammlar)
2 Gıdalardaki doğal toksinler (bitkisel ve hayvansal kaynaklı toksinler, mantar toksinleri)
3 Gıdalarda bulunan mikrobiyal toksinler (bakteriyel toksinler ve mikotoksinler)
4 Gıdalarda bulunan kirleticiler (metaller, radyonüklidler, poliklor bifeniller, dioksinler, pestisit kalıntıları, veteriner ilaç kalıntıları, dezenfektan kalıntıları).
5 Ambalaj materyalleri ve toksisite (ambalaj malzemesinden gıdaya taşınan kimyasal kirleticiler, ambalaj materyallerinin güvenliği ve bununla ilgili yönetmelikler)
6 Pişirme işlemi sırasında oluşan kirleticiler (polisiklik aromatik hidrokarbonlar, heterosiklik aminler, akrilamid, N-nitrozo bileşikler).
7 Gıda katkı maddeleri ve toksik etkileri
8 Ara sınav
9 Gıdalar ve bazı hastalıklar ile ilişkisi (Beslenme alışkanlıkları ve kanser, fenilketonüri, çölyak, hemokromatozis, Wilson hastalığı)
10 Gıdaların güvenliği ve sertifikasyon (Gıda maddelerinin nicel ve kalite kontrollerinde kullanılan analiz yöntemleri ile bu analizler sonucunda elde edilen bulguların ilgili yasa, tüzük ve yönetmeliklere göre, halk sağlığı açısından değerlendirilmesi, ilgili Bakanlık veya Bakanlıkça yetkilendirilmiş kamu ya da özel kuruluşlar tarafından, gıdaların kalite ve kontrol sistemlerinin belgelendirilmesi)
11 Gıdaların denetimi ve kontrolü (Gıda denetimleri, gıdalara uygulanan kalite kontrol yöntemleri)
12 Gıda sanitasyonu ve hijyeni (Gıdaların kirlenme şekilleri, potansiyel tehlikeli gıdalar, gıda güvenliğini sağlama yolları, kişisel hijyen, gıda hijyeni, yiyecek içecekle ilgili alanlar ve araç-gereç hijyeni)
13 Gıda-ilaç etkileşmeleri, gıda alerjisi 8Gıdalar ile birlikte kullanılan ilaç etkileşmelerinin toksikolojik sonuçları)
14 Genetiği değiştirilmiş gıdalar (Gıdalarda genetik modifikasyonların toksikolojik yönden sonuçları)
15 Zehirlenme olguları (Deli bal, deniz ürünleri, multivitamin, patates, amigdalin-kayısı-şeftali çekirdeği ile olan zehirlenmeler)
16 Final sınavı
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Gıda toksikolojisi ile ilgili tanımları açıklar.
2 Gıda kirleticilerini, katkı maddelerini ve kontaminatları ve bunların toksisitelerini açıklar.
3 Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddelerin etki mekanizmalarını açıklar.
4 Gıda ilaç etkileşmelerini örneklerle tanımlar.
5 Gıda güvenliğini, yasal limitleri ve yönetmelikleri bilir.
6 Gıda hijyenini bilir.
7 Gıdalarla meydan gelen zehirlenmeleri bilir.
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 6 2 12
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 1 5 5
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 0 0 0
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 2 2 4
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 5 2 10
Toplam iş yükü     60
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 0 0
Kısa sınav 0 0
Ödev 1 40
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı 1. Toksikoloji Kitabı, Ankara: Ankara Üniv.Yay.No.73. *Vural, N. (2005). 2. www.turktox.org.tr 3. Birinci Basamağa Yönelik, Zehirlenmeler Tanı ve Tedavi Rehberleri 2007, T.C. Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi 2007. 4. Casarett and Doull’s Toxicology, The Basic Science of Poisons, the United States of America: The McGraw-Hill Companies, *Klaassen C.D., 7th ed. (2008).
Yardımcı Kaynaklar Toksikoloji Kitabı, Ankara: Ankara Üniv.Yay.No.73. *Vural, N. (2005).

Ders İle İlgili Dosyalar