Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
MALİYE II Üçüncü Düzey SHK 232 4 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ÇOBANOĞULLARI
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı Kamu maliyesine ilişkin temel kavram ve süreçlerin öğretilmesi.
Dersin Tanımı Kamu maliyesi ile ilgili giriş düzeyinde bilgi veren bir derstir.

Dersin İçeriği
1 kamu gelirleri tanımı, özellikleri, çeşitleri ve ayrımı
2 vergileme ile ilgili temel kavramlar
3 vergilemeye ilişkin bazı sorunlar. vergi yükü, verginin yansıması, vergi kaçakçılığı ve vergiden kaçınma
4 Vergileme İlkeleri ve Vergilerin Ayrımı, Vergi Türleri ve Ekonomik Etkileri
5 Gelir Üzerinden Alınan Vergiler
6 Harcamalar Üzerinden Alınan Vergiler
7 Servet Üzerinden Alınan Vergiler
8 Ara Sınav
9 Yerel İdareler Maliyesi
10 Yerel İdareler Maliyesi
11 Parafiskal Gelirler
12 Parafiskal Gelirler
13 Maliye Politikası
14 Maliye Politikası
15 Genel Değerlendirme
16 Final Sınavı
17 Final Sınavı
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Kamu maliyesine ait temel kavramları öğrenmek.
2 Mali olayların oluş biçimlerini ve etkilerini analiz etmek.
3 Kamu gelirleri, ilişkin temel süreçleri analiz etmek.
4 Kamu maliyesinde alternatif yaklaşımları tartışabilmek.
5 Vergi tekniğini,vergi sorunlarını,vergilerin ekonomik etkilerini ve vergi türlerini açıklayabilme,karşılaştırabilme ve değerlendirebilme
6
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Lisans programında edinilen birikime dayalı olarak, Gıda Mühendisliği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirmek ve derinleştirmek.
2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olmak.
3 Değişik disiplinlere ait bilgileri Gıda Mühendisliği alanında edindiği bilgilerle harmanlayabilmek.
4 Proses ve süreç tasarımlarında yeni ve uygulama alanı bulabilecek fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olmak.
5 Gıda teknolojisinde uygulanan son teknolojiler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olmak.
6 Lisans seviyesinde ders verebilme yetisibe sahip olmak.
7 Bilişim teknolojisinden (sunum, yazım, istatistik ve grafik programları) etkin bir şekilde yararlanabilmek.
8 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde sorumluluk alabilecek yetkinliğe sahip olmak.
9 Bilimsel çalışmalarda eksik noktaları belirleyerek, çözüm noktasında izleyeceği yolun tayinini gerçekleştirebilecek altyapıya sahip olmak.
10 Uluslarası literatürü takip edebilecek terminolojiye hakim olmak.
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 5 5
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 5 5
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     54
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı BİLİCİ, N. ve BİLİCİ, A. (2013), Kamu Maliyesi, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
Yardımcı Kaynaklar AKDOĞAN, A. (2013), Kamu Maliyesi, Gazi Kitabevi, Ankara.

Ders İle İlgili Dosyalar