Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
GIDA ENDÜSTRİSİNDE KALİTE VE GÜVENLİK SİSTEMLERİ İkinci Düzey GDM 544 2 7.50 7.50 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Turkish
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA FİNCAN
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı Bu kursun amacı mevcut kalite ve güvenlik sistemleri nin gözden geçirilmesi sonrasında, öğrencilere Tehlike Analiz & Kiritik Kontrol Noktaları(HACCP) uygulamaları konusunda teorik ve pratik kazandırmayı hedefler.
Dersin Tanımı Halihazırda bir kaç temel gıda güvenlik temin sistemleri yaygın olarak uygulamadadır.Gıda güvenliğinin teminine yönelik olarak bu sistemlerin çoğunda Tehlike Analiz & Kiritik Kontrol Noktaları(HACCP) kavramı önemli bir yer teşkil eder. Bu kurs boyunca evvela kalite ve güvenlik sistemleri gözden geçirilecek, daha sonra Tehlike Analiz & Kiritik Kontrol Noktaları(HACCP) kavramı,temel ilkeleri ve farklı gıda guruplarına uygulama örnekleri ile çalışılacaktır.Bundan başka, öğrenciler HACCP değerlendirmesine yönelik bir bilgisayar programı tanıtılacak ve programı kullanarak şeçtikleri bir konuda HACCP değerlendirmesi yapacaklardır.

Dersin İçeriği
1 Gıda kalite ve güvenliği,
2 Kalite güvenlik sistemleri ve standartlar
3 HACCP (üretim zincirinde tehlike olüşturabilecek kritik kontrol noktalar) kavramı,ilkeleri ve uygulamları
4 HACCP kavramı,ilkeleri ve uygulamları
5 HACCP önprogramları,
6 HACCP, bilgilendirme ve eğitim
7 HACCP,ilkeleri, kavramlar
8 HACCP,ilkeleri, kavramlar
9 HACCP planı, oluşturma ve bakımı
10 Örnek HACCP plan ve uygulamaların incelenemesi
11 Örnek HACCP plan ve uygulamaların incelenemesi
12 Örnek HACCP plan ve uygulamaların incelenemesi
13 HACCP e yönelik bilgisayar yazılım programı(paket), tanıtımı, kullanımı,
14 Seçilen bir üretim örneğinde, bilgisayar programı kullanılarak HACCP planı oluşturma, ve raporların alınması
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Dersin amacı doğrultusunda çıktılar kazanılmış olmalıdır
2 Dersin amacı doğrultusunda çıktılar kazanılmış olmalıdır
3 Dersin amacı doğrultusunda çıktılar kazanılmış olmalıdır
4 Dersin amacı doğrultusunda çıktılar kazanılmış olmalıdır
5 Dersin amacı doğrultusunda çıktılar kazanılmış olmalıdır
6 Dersin amacı doğrultusunda çıktılar kazanılmış olmalıdır
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 3 6 18
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 2 4 8
Ara sınavlar 1 3 3
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 3 6 18
Yarıyıl sonu sınavı 1 3 3
Araştırma 8 6 48
Toplam iş yükü     182
AKTS     7.50

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 0
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   0
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı -
Yardımcı Kaynaklar Hazard Analysis & Critical Control Points (HACCP), http://www.fda.gov/

Ders İle İlgili Dosyalar