Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
JİNEKOLOJİDE LAPAROSKOPİK TANI, UYGULAMA YÖNT. VE Birinci Düzey VDJ 533 1 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri -
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. KUTLAY GÜRBULAK
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. TAYFUR BEKYÜREK, Prof. Dr. Kutlay GÜRBULAK, Prof. Dr. Yaşar AKAR, Yrd. Doç. Dr. Esra CANOOĞLU, Yrd. Doç. Dr. Murat ABAY
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı -
Dersin Veriliş Şekli Ders öğretim üyeleri tarafından teorik olarak yapılacaktır
Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencilere evcil hayvanlarında laparaskopi tekniklerini ve kullanılan aletleri öğretmektir.
Dersin Tanımı Evcil hayvanlarında laparaskopi teknikleri ve kullanılan aletler

Dersin İçeriği
1 Laparaskopi aletleri
2 Anestezi
3 Laparaskopi teknikleri I
4 Laparaskopi teknikleri II
5 Abdomene gaz verilmesi
6 VİZE
7 Komplikasyonlar
8 Komplikasyonlar
9 Laparoskopik muayene
10 Laparoskopik muayene
11 Laparoskopik tedavi
12 Abdominal laparoskopik tohumlama
13 Abdominal laparoskopik tohumlama
14 Vaginal laparoskopik tohumlama
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Laparaskopi aletleri
2 Laparaskopi teknikleri
3 Abdomene gaz verilmesi
4 Komplikasyonlar
5 Laparoskopik muayene
6 Abdominal laparoskopik tohumlama
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Gıda Mühendisliği alanında bir problemi tespit etmek, çözüm geliştirmek ve bunu uygulama yetisine sahip olmak.
2 Temel mühendislik konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olmak.
3 Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi, üretimin optimizasyonu, kalite ve güvenlik konularında yeterli alt yapıya sahip olmak.
4 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilmek.
5 Bilimsel yöntemlerle araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme becerisine sahip olmak.
6 Gıda mühendisliği alanındaki bir bilgiyi, çalışmayı yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek.
7 En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneğine sahip olmak.
8 Gıda mühendisliği alanının gerektirdiği sunum, yazım, tasarım, istatistik gibi konularda bilişim teknolojilerinden etkin olarak yararlanmak.
9 Proje hazırlama ve değerlendirme konularında bilgi ve beceriye sahip olmak.
10 Yaşam boyu öğrenmenin, bilim ve teknolojideki yenilikleri takip etmenin ve bu kapsamda kendini sürekli geliştirmenin önemini kavrayabilmek.
11 İşletme yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve bilince sahip olmak.
12 Gıda mühendisliği alanında kazandıkları bilgi ve becerileri disiplinlerarası çalışmalarda uygulayabilmek.
13 Sosyal ve etik değerleri özümsemek ve sorumluluğunu taşımak.
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 1 14
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 10 10
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 10 10
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     52
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı 1. Evcil Hayvanlarda Doğum ve İnfertilite (Ed: Alaçam, Medisan, 2010, Ankara) 2. Çiftlik Hayvanlarında Doğum ve Jinekoloji(Eds:Semacan, Kaymaz, Fındık, Rişvanlı, Köker), Medipres, 2012, Malatya. 3. Current Therapy in Large Animal Theriogenology (Ed: Youngquist, RS, 1997, Philaladelphia) 4. Veterinary Reproduction and Obstetrics (Eds: Noakes, Parkinson, England, 2001, London) 5. Canine and Feline Theriogenology (Eds: Johnston, Kustritz, Olson, 2001, Philaladelphia)
Yardımcı Kaynaklar -

Ders İle İlgili Dosyalar