Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
HASTANE HİZMETLERİ İkinci Düzey ELK312 5 1.00 1.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör ÖĞRETİM GÖREVLİSİ DR. FATİH ALTAN
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. FEVZİYE ÇETİNKAYA
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Sunum, Tartışma ve Tanıtım
Dersin Amacı Hekimlerin hastane ve hasta bakım hizmetleri konusunda herhangi bir bilgi ve becerileri olmaksızın işe başlamaları hastanelerde hasta bakım hizmetlerinin kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Aynı zamanda tıp öğrencilerinin dönem IV’den itibaren eğitim yaşantılarını hastanede devam ettiriyor olmaları da hastane hizmetleri konusunda bilgi sahibi olmalarının önemini artıran bir faktördür. Dersin amacı öğrencilere hastane hizmetlerinin içeriğinin neler olduğu konusunda bilgi kazandırmaktır.
Dersin Tanımı Sağlık sisteminin ayrılmaz bir parçası olan hastaneler hastalar, çalışanların, hekimlerin ve toplumun ihtiyaçlarını karşılamak için kaliteli hizmeti sunmayı amaçlamaktadırlar. Hastaneler birçok komiteleri, bölümleri, farklı personeli ve hizmetleri kapsayan çok yönlü karmaşık örgütlerdir. Oldukça eğitimli çalışanlar, verimli sistemler ve kontrolleri, gerekli malzeme, yeterli ekipman ve tesisleri gerektirir. Hastanelerde çoğu durumlarda tıp mesleğinin farklı üyeleri görev yapmaktadırlar. Hastaneler tıp, hemşirelik, eczacılık ve buna benzer birçok öğrencilerin sağlık alanında eğitildiği ortamlardır.

Dersin İçeriği
1 Hastane Hizmetlerinin Özellikleri
2 Hastane Hizmetlerinin İşlevleri
3 Hastanelerin Sınıflandırılması
4 Hastanelerin Organizasyon Yapısı
5 Hastanelerde İnsan Kaynakları
6 Örgüt İçi İletişim
7 Hastanelerde Bilgi Yönetim Sistemi ve Bildirimler
8 Hastanelerde Halkla İlişkiler ve İletişim
9 Hastanelerde Kalite ve Akreditasyon
10 Hasta Güvenliği
11 Çalışan Güvenliği
12 Hastane Enfeksiyon Yönetimi
13 Tıbbi Atık Yönetimi
14 -
15 -
16 -
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Hastane hizmetlerinin içeriğinin neler olduğu konusunu bilme
2 Hastane tanımını ve türlerini tanımlayabilme
3 Hastanelerin amaçlarını ve fonksiyonlarını anlama
4 Hastanelerin diğer kurum ve kuruluşlardan farkını anlama
5 Hastane organizasyon şemasının yapı ve içeriğini yorumlayabilme
6 Hastanelerin idari, mali, hukuki, teknik ve tıbbi işleyişini anlayabilme
7 Hastanelerde görev yapan sağlık personeli ve diğer personelin kimler olduğunu sıralayabilme
8 Hastanelerde görev yapan her çalışanın kendisinden beklenen rolünün neler olduğunu anlayabilme
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2 Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3 Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4 Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5 Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6 Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7 Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8 Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9 Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10 Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 1 14
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 1 6 6
Ödevler 1 4 4
Sunum / Seminer hazırlama 1 1 1
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 4 4
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 6 6
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     37
AKTS     1.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Tengilimoğlu D. Sağlık İşletmeleri Yönetimi. Nobel Yayın Dağıtım Ticaret Ltd. No: 1375, Ankara, 2009 Ak B , “Hastane Yönetiminin Gelişimi”, Modern Hastane Yönetimi, yıl.1, s.2, Eylül, Ankara, 1997
Yardımcı Kaynaklar Kavuncubaşı Ş., Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi, Siyasal Kitapevi, Ankara, 2000. Sur H, Hayran O. Sağlık Hizmetleri El Kitabı örgütlenme, Finansman, Yönetim, Mevzuat, Yüce yayını, İstanbul , 1998.

Ders İle İlgili Dosyalar