Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
MALİ RAPORLAR ANALİZİ Birinci Düzey HYS 306 6 4.00 4.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri YOK
Eğitimin Dili TÜRKÇE
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı ÖĞRETİM GÖREVLİSİ TUNAHAN AVCI
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı -
Dersin Veriliş Şekli YÜZ YÜZE
Dersin Amacı Bu dersin temel amacı, işletmelerin temel ve ek mali tablolarını tanıtmak ve bu tabloların işletme ile ilgili sağlıklı karar vermede nasıl analiz edileceğini ve yorumlanacağını öğrencilere göstermektir.
Dersin Tanımı Bu derste tekdüzen muhasebe sistemi ve uluslararası raporlama standartlarıyla uyumlu olan Türkiye Muhasebe Standartları kapsamında mali tablolar ve bu tabloların analizinde kullanılanmali analiz türleri ve teknikleri ile enflasyonun analiz üzerindeki etkileri ele alınmaktadır.

Dersin İçeriği
1 Muhasebe Süreci,
2 Finansal Bilgi Kullanıcıların Gereksinimleri;
3 Muhasebe Bilgi Sistemi,
4 Mali Analiz Türleri,
5 Mali Analiz Yöntemleri,
6 Mali Tabloların Analiz İçin Hazırlanması;
7 Trend (Eğilim Yüzdeleri) Analizi;
8 Dikey Yüzdeler Analizi;
9 Karşılaştırmalı Tablolar Analizi;
10 Oranlar Analizi;
11 Oranlar Analizi;
12 Örnek Olay İncelemesi;
13 Kâr Dağıtım Tablosu ve Özsermaye Değişim Tablosu;
14 Şirket Faaliyet Raporu
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 İşletmelerin Mali tabloları hazırlayabilecek ve yorumlayabilecek
2 işletmelerin Finansal analizi yapabilecek ve yorumlayabilecek
3 İşletmelerin Mali raporlarının işletmenin piyasa değerine etkisini açıklayabilecek ve yorumlayabilecek
4 Mali tabloları işletmeye borç verenler açısından yorumlayabilecek
5 Mali tabloları işletme ortakları açısından yorumlayabilecek
6 Ekonomik olayların işletmelerin mali tablolarına etkisi kavrayabilecek
7 Para politikasının işletmelerin mali tablolarına etkisini yorumlayabilecek
8 Hisse senedi fiyatları üzerinde etkili olan mali oranları yorumlayabilecek
9 Para birimlerinin ve emtiaların mali tablolara etkisini yorumlayabilecek.
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Gıda Mühendisliği alanında bir problemi tespit etmek, çözüm geliştirmek ve bunu uygulama yetisine sahip olmak.
2 Temel mühendislik konularında yeterli bilgi ve beceriye sahip olmak.
3 Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi, üretimin optimizasyonu, kalite ve güvenlik konularında yeterli alt yapıya sahip olmak.
4 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilmek.
5 Bilimsel yöntemlerle araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme becerisine sahip olmak.
6 Gıda mühendisliği alanındaki bir bilgiyi, çalışmayı yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek.
7 En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurma yeteneğine sahip olmak.
8 Gıda mühendisliği alanının gerektirdiği sunum, yazım, tasarım, istatistik gibi konularda bilişim teknolojilerinden etkin olarak yararlanmak.
9 Proje hazırlama ve değerlendirme konularında bilgi ve beceriye sahip olmak.
10 Yaşam boyu öğrenmenin, bilim ve teknolojideki yenilikleri takip etmenin ve bu kapsamda kendini sürekli geliştirmenin önemini kavrayabilmek.
11 İşletme yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve bilince sahip olmak.
12 Gıda mühendisliği alanında kazandıkları bilgi ve becerileri disiplinlerarası çalışmalarda uygulayabilmek.
13 Sosyal ve etik değerleri özümsemek ve sorumluluğunu taşımak.
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 0 0 0
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 0 0 0
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     0
AKTS     0.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 0 0
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   0
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   0
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   0
Genel toplam   0

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Mali Raporlar analizi ders notları
Yardımcı Kaynaklar İşletmelerde Mali Analiz, Ertugrul Çetiner,2005

Ders İle İlgili Dosyalar