Dersin Adı Dersin Seviyesi Dersin Kodu Dersin Tipi Dersin Dönemi Yerel Kredi AKTS Kredisi Ders Bilgileri
BESİN KİMYASI Birinci Düzey KİMS440 Seçmeli 7 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin Tanımı
Ön Koşul Dersleri Yok
Eğitimin Dili Türkçe
Koordinatör
Dersi Veren Öğretim Eleman(lar)ı PROF. DR. ZÜLBİYE KÖKBUDAK, PROF. DR. İSMAİL YILDIRIM, PROF. DR. İlhan Özer İLHAN
Yardımcı Öğretim Eleman(lar)ı Yok
Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencilere önemli besin grupları, bunların kimyasal yapısı, fiziksel özellikleri, hazırlanışları ve korunmaları hakkında bilgi vermektir.
Dersin Tanımı PROF. DR. ZÜLBİYE KÖKBUDAK tarafından haftada 2 saat teorik olarak yüz yüze Türkçe dilinde verilen, yardımcı öğretim elemanı ve ön koşul dersi olmayan, içeriğinde Temel Besin Kimyası konularının bulunduğu bir derstir.

Dersin İçeriği
1 Besin Elementleri
2 Karbonhidratların Yapısı (Monosakkaritler)
3 Disakkaritler, Polisakkaritler
4 Monosakkaritlerin Reaksiyonları
5 Yağlar ve Yağ benzeri Maddeler
6 Proteinler
7 ARA SINAV
8 Enzimler
9 Vitaminler
10 Mineral Maddeler
11 Su ve Özellikleri
12 Alkoller ve Alkaloidler
13 Renk ve Tatlandırıcılar, Gıdalardaki Organik Asitler
14 Gıda Katkı Maddeleri, Gıdaları Saklama Yöntemleri
15
16
17
18
19
20

Dersin Öğrenme Çıktıları
1 Temel gıda bileşenleri ve kimyasal yapıları konusunda bilgi sahibi olma
2 Gıda bileşenlerinin kimyasal özelliklerini gıda işlemeyle ilişkilendirebilme.
3 Gıda katkı maddeleri ve kimyasal özellikleri konusunda genel bilgiye sahip olma.
4 Aroma maddeleri ve kimyasal özelliklerinin tanıma
5 Gıda kontaminantları konusunda temel bilgiye sahip olma
6 Gıdaların saklanma koşulları hakkında bilgi sahibi olma
7
8
9
10

*Dersin Program Yeterliliklerine Katkı Seviyesi
1 Ortaöğretimde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç, gereçleri ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olabilme becerisi
2 Matematik, fen ve kimya alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme becerisi
3 Bilimsel ve etik değerlere sahip olma yetkinliği.
4 Kimya alanıyla ilgili uygulamada karşılaşılan sorunları çözmek.
5 Mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayabilme ve yönetebilme yetkinliği
6 Edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme, sorgulayabilme ve öğrenmeyi yönlendirebilme yetkinliği
7 Sorunlara çözüm önerme yetkinliği.
8 Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nitel ve nicel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme yetkinliği
9 Bir yabancı dili kullanarak Kimya alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile etkin iletişim kurabilme yetkinliği
10 Kimya alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme ve bu yolla doğru bilimsel kaynaklara ulaşabilme yetkinliği
11 Kimya alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ve uygulanması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerlere sahip olma yetkinliği
12 Çevre koruma, iş/laboratuvar güvenliği bilinci.
13 Disiplinlerarası konularda/gruplarda çalışabilme becerisi
14 Uygulama için gerekli olan modern cihazları kullanabilme becerisi.
15 Kimya ve ilgili alanlarda dünyadaki yenilikleri ve gelişmeleri takip edebilme yetkinliği
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan Öğretim Faaliyetleri, Öğretme Metodları ve AKTS İş Yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 13 2 26
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 13 4 52
Ödevler 7 1 7
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 7 1 7
Ara sınavlara hazırlık 4 10 40
Ara sınavlar 1 2 2
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 4 1 4
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 4 10 40
Yarıyıl sonu sınavı 1 2 2
Araştırma 6 3 18
Toplam iş yükü     198
AKTS     8.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen Veya Zorunlu Okuma Materyalleri
Ders kitabı Prof.Dr. Azmi Telefoncu, Besin Kimyası , 1993, İZMİR.
Yardımcı Kaynaklar Prof. Dr.Mehmet Demirci, Yrd.Doç.Dr. Mehmet Alpaslan, Gıda Kimyası.

Ders İle İlgili Dosyalar